Katelijne Béatse
Leestip van Katelijne Béatse
Een verhaal neemt me mee naar andere oorden, tijden en mensen. Ze brengen troost en empathie.

Honderd jaar Kafka

6 juni 2024

Kafka stierf honderd jaar geleden en je kan de vraag stellen of het nog de moeite loont om nog eens in zijn werk te duiken. Ik denk van wel, al was het maar om de volledige toedracht van de uitdrukking: 'dat is echt Kafka!' goed te begrijpen.

In Het proces maken we kennis met de hardwerkende procuratiehouder K. Geheel uit het niets wordt hij op een ochtend in beschuldiging gesteld en start een gerechtelijk proces tegen hem. K verdedigt zich met hand en tand. Eerst nog lichtzinnig en met een dosis zelfvertrouwen, maar hoe langer het duurt, hoe wanhopiger. K. begeeft zich naar allerlei obscure achterkamertjes en probeert inlichtingen in te winnen bij surrealistische personages. Maar noch het hoofdpersonage, noch de lezer komen ooit te weten waarover de beschuldiging gaat. K verliest alle grip op de werkelijkheid en raakt uitgeput. Net als in De gedaantewisseling kruip je als lezer in het hoofd van de hoofdfiguur. Je kijkt door die ogen naar een vreemde, bureaucratische wereld vol hermetische procedures. Kafka is en blijft actueel en blijkt momenten visionair.

Kom je toch niet toe aan het lezen van de roman Het Proces dan is de Grafic Novel van Clod & Ceka een mooie introductie tot de sfeer in het werk.

Synopsis

Een jongeman staat terecht zonder dat hem duidelijk wordt op welke beschuldiging.

Katelijne Béatse
Leestip van Katelijne Béatse
Een verhaal neemt me mee naar andere oorden, tijden en mensen. Ze brengen troost en empathie.

Het proces
Titel:
Het proces
Auteur:
Franz Kafka
# pagina's:
232 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025312671
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Bureaucratie, Vervreemding

Gerelateerde leestips