De beslissing van je leven
Het is 13 augustus 1961. De interzonale trein vertrekt om precies tien minuten over acht uit München naar Oost-Berlijn. De meeste passagiers zijn op weg naar hun thuisland, de DDR. Plots gaat een gerucht als een lopend vuurtje door de trein: ‘Ze bouwen een muur’. Als dit waar is, zou het voorlopig de laatste kans zijn om in het Westen te blijven. Een grote verscheidenheid aan personages ontmoeten elkaar in deze trein. Onder de reizigers bevinden zich gezinnen met kinderen, muzikanten, een gouden medaillewinnares van de Olympische Spelen van 1936, ... Ze hebben allemaal hun verleden, hun geheimen en hun verlangens. Over drie en een half uur zullen ze hun bestemming bereiken. De tijd loopt. En bij elke stop vragen ze zich af: blijven zitten of uitstappen? Blijf ik in het westen of ga ik naar huis? Het is de beslissing van hun leven - en 13 augustus 1961 is de dag die de wereld zal veranderen.
Krause is een uitstekende waarnemer en verteller. Ondanks de ernst van het onderwerp glinstert de humor doorheen de roman. De schrijfstijl is vrij eenvoudig gehouden, maar is tegelijkertijd erg boeiend en zo vlieg je door het verhaal heen. De spanning blijft tot het einde!
De flaptekst maakte me erg nieuwsgierig naar het boek waarin de vraag of je in de DDR wil wonen of niet heel expliciet werd gesteld. Voor veel mensen in de trein staan familie en thuis tegenover het aspect vrijheid. De roman vertelt niet over één persoon, maar over verschillende reizigers die ieder voor zich moeten beslissen. Daarom is de gekozen structuur heel erg geslaagd. Elk van de levensverhalen in deze roman heeft het potentieel om onafhankelijk te zijn. Er zijn biografieën die raken: met gedachten en emoties die mensen kwetsbaar maken, hoe veilig en gezaghebbend ze ook lijken. Robert Krause vertelt aangrijpend en emotioneel over wat de mensen bewoog toen de Muur werd gebouwd. Hoe hij het lot voor altijd veranderde en relaties vernietigde. Een meerstemmige roman over de Duitse hedendaagse geschiedenis, die de dramatische uren in 1961 tastbaar maakt.