Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Straatmagie in versvorm

20 december 2021

67 seconden is een bijzonder boek. Het gaat over de 15-jarige tiener Will die wraak wil plegen voor de moord op zijn broer. Hij stapt in de lift en op de 67 seconden die de lift erover doet om naar beneden te gaan, stapt er op elke verdieping een geest in die gedood is in de eindeloze cyclus van wraak en weerwraak. Die personen stellen hem vragen en dwingen hem tot het luidop uitspreken van zijn redenering. Ze leggen bloot hoe geweld nooit eindigt, want er is altijd een nieuwe overlevende die rouwt, verdriet heeft en wraak wil. Er worden fouten gemaakt. Jonge mensen sterven en missen de kans om dit milieu te ontgroeien. Als de lift beneden aankomt, moet Will een beslissing nemen.

Dit boek in versvorm, of rap kent een bijzondere lay-out. Op elke pagina staat een stuk verhaal alsof het een gedicht is, of in de vorm van een vraagteken bijvoorbeeld. Zinnen of woorden worden herhaald om vertwijfeling uit te drukken.

Het boek is een aanrader voor jongeren, omdat het aanzet tot discussie. Het gaat over De Regels, waarden die doorgegeven worden en waar niet aan getornd kan worden. Maar zijn die Regels wel zinvol? Waar brengt het je als je bijvoorbeeld nooit mag huilen?

We lazen dit boek voor Leesclubbing. Dit houdt in dat we een groepje vormden van leesfanaten en elk een exemplaar van het boek kregen via de Krook. We lazen het boek en bespraken het aan de hand van een pagina met vragen die in de tote bag zat. Sommige vragen kwamen overeen met vragen die we zelf spontaan hadden. Andere waren vragen die we nog niet zelf bedacht hadden. Ze deden ons opnieuw kijken, stukjes herlezen. Dat was zinvol. Zo zie je meer. Ook met meerdere mensen lezen voegt een dimensie toe. Je kan elk vanuit je eigen achtergrond interpreteren en beargumenteren.

Sommige zinnen zijn prachtig, als een gedicht, terwijl ze wel het heel harde straatleven beschrijven. De schrijver zal volgens ons zeker ook jongeren kunnen raken met dit boek. Het lijkt ons belangrijk dat dit in bijvoorbeeld klasgroepen, of via een workshop wordt aangeboden. Voor zowel jongeren als volwassenen kan dit boek de aanzet zijn tot een zinvolle discussie.

De vorm geeft hier zeker extra betekenis aan de inhoud. De witruimten, het herhalen van woorden, de bewuste pauzes voor het laatste woord van een zin valt, het voegt allemaal waarde toe. Het zorgt voor extra diepgang en emotie. Soms leest het iets trager daardoor. Alsof je een gedicht leest, aandachtiger. Maar dat is ook wel de schoonheid van dit boek. Kortom, wij vonden dit boek een aanrader en een heel bijzonder werk.

Synopsis

Shawn Holloman (19) is op straat vermoord. Zijn broer Will (15) wil wraak nemen op de vermoedelijke moordenaar, Carlson Riggs. Gewapend met Shawns pistool stapt Will in de lift. Maar tijdens de rit slaat de twijfel toe. Vanaf ca. 15 jaar.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

67 seconden
Titel:
67 seconden
Auteur:
Jason Reynolds
# pagina's:
306 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463491273
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geweld

Gerelateerde leestips