Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een lezenswaardige reis naar het verleden

29 juli 2023

Wat kan nog worden geschreven over Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer, het boek dat zoveel persaandacht kreeg en waarvan de auteur tijdens zijn tournee doorheen Vlaanderen en Nederland bijna als een rockster werd ontvangen. Dat het het lezen waard is, dat je de tijd moet nemen om te verdwalen in Pfeijffers schitterende meanderende zinnen, en dat Pfeijffer met dit meesterwerk de historische roman naar een hoger niveau heeft getild.

De monumentale roman vertelt het waargebeurde verhaal van Alkibiades, een opmerkelijke en controversiële figuur uit het oude Griekenland. Alkibiades is de stiefzoon van Pericles, de grote leider van de Atheense democratie in de vijfde eeuw voor Christus, en wordt onderwezen door Socrates. Hij is de mooiste en meest ambitieuze jongeman van het Griekse rijk en straalt zelfvertrouwen, eerzucht en arrogantie uit. Extravagantie, genialiteit, androgynie en biseksualiteit typeren deze opzienbarende politicus en strateeg tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Vanuit ballingschap vertelt hij zijn levensverhaal, erin gelovend dat hij nog steeds een bijdrage kan leveren aan het herstel van Athene. Alkibiades' ambitie, opportunisme en onverbeterlijke ijdelheid worden in het verhaal belicht, evenals zijn diepe geloof in democratie.

Het boek opent met Alkibiades die zich rechtstreeks tot de 'mannen van Athene' richt en zijn levensverhaal in volmaakte oprechtheid wil vastleggen, zonder iets te verzwijgen. De twaalf boekdelen waarin het verhaal wordt verteld, bevatten zowel geschiedschrijving en anekdotiek als introspectie en beschouwing. Pfeijffers meeslepende pen brengt niet alleen Alkibiades tot leven, maar wekt ook sympathie op voor deze unieke persoonlijkheid. Tegelijkertijd krijgen we een levendige beschrijving van een halve eeuw Griekse geschiedenis, gekleurd door Alkibiades' persoonlijke commentaar. Het boek neemt ons mee naar bijna 2500 jaar geleden en laat ons zien hoe symptomen van verval van de democratie destijds al herkenbaar waren.

De roman verdient respect vanwege zijn ambitieuze omvang, de verkende ideeën en de indrukwekkende schrijfstijl. Het is een karakterstudie van een briljante maar omstreden politicus, een les in Griekse geschiedenis en een scherpe analyse van democratie. Alkibiades combineert een rijke historische studie met een boeiend verhaal dat ons laat zien hoe de zoektocht naar ambitie in een imperfecte wereld van alle tijden is. Een lezenswaardige reis naar het verleden die ook veel vertelt over onze hedendaagse uitdagingen.

Synopsis

Het leven en werk van de Atheense politicus en generaal Alkibiades (450-404 v. Chr.).

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Alkibiades : roman
Titel:
Alkibiades : roman
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
# pagina's:
943 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029549868
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Griekenland ; oudheid, Democratie
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips