Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Inlezen in de leeslijst van de 6ejaars

14 september 2022

Een nieuw schooljaar, een nieuwe lesopdracht, Nederlands in een 6e middelbaar.

Boeken lezen, een onvermijdelijke opdracht in de lessen Nederlands. Maar dit jaar heeft ook de leerkracht huiswerk: de boeken die op hun leeslijst staan, komen niet echt overeen met wat ik al gelezen heb. Tochtje naar de bib dan maar!

1 van de 1e boeken van op de lijst, gekozen omdat het beschikbaar was in de bib: Antichrista van Amélie Nothomb. Een verborgen Belgisch toptalent, zo ontdekte ik. Het is een boek dat ik zelf nooit zou gekozen hebben om te lezen, maar dat nu op mijn lijstje met 5 sterrenboeken prijkt.

Nothomb is een krak in het overbrengen van emoties. Zonder problemen, kan je je verplaatsen in het hoofdpersonage Blanche, een adolescente in haar 1e jaar aan de universiteit. Ze leert tegen alle verwachtingen in een andere studente, Christa, kennen en zij wordt een vriendin. Of dat denkt Blanche althans. Christa blijkt het toch niet helemaal goed voor te hebben met Blanche en grijpt elke kans om haar te vernederen en te kijk te zetten.

Zin per zin groeit bij de lezer het gevoel van oneerlijkheid tegenover Blanche. Je wordt er zowaar kwaad van, je begint je in te beelden wat jij wel allemaal niet tegen Christa zou zeggen en wanneer Blanche met de alias 'Antichrista' op de proppen komt, kan je er alleen maar helemaal mee akkoord gaan.

Het is een kort verhaal, het is een eenvoudig verhaal, maar het is op meesterlijke wijze geschreven.

Synopsis

Een eenzame Brusselse scholiere van zestien wordt volledig ingepakt door een sprankelend meisje dat even oud is.

Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Antichrista
Titel:
Antichrista
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
129 p.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
90-7668-224-0
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adolescentie

Gerelateerde leestips