Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Even snel griezelen

17 november 2022

Black-out van Uitgeverij LetterRijn is een aangename verhalenbundel die ontstond uit een verhalenwedstrijd. De uitdaging? Schrijf een verhaal waarin minimaal één moord voorkomt en waarin een echte of gefingeerde black-out aangevoerd wordt als excuus. De 15 beste verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs werden aangevuld met 5 verhalen van op uitnodiging schrijvende LetterRijn-auteurs Era Richmen, Annet Hulst, Rob Bakker, Franziska Weissenbacher en Johnny Bollé.

Patricia Bouwhuis-Ooyevaar voert de lijst aan met het langzaam opbouwende Het zoenoffer over een vrouw die uitdenkt hoe ze een ruzie met manlief kan bijleggen. Grand Cru van Rob Bakker blijkt een fijn opgebouwd strategisch spel bij een goed glas wijn. Johnny Bollés Negen levens leest als een filmscenario, De Vos van Anna van Gelderen bevat dan weer knappe fantasy-elementen, De skateboarder van Margareth Hillebrandt fascineert door de groeiende genegenheid die erin geschetst wordt en in Tisiphone van Era Richmen speelt een stoere wraakgodin de hoofdrol. Er passeren geobsedeerde stalkers en psychopaten de revue, Artificiële Intelligentie, bossen, een ruimtestation, dierentuin of rechtbank. Soms is liefde in al haar - soms vreemde of ongezonde -vormen een motief, of geld of spelen er heel andere motieven. Aan de lezer om zich telkens weer onder te dompelen in een andere wereld en te ontdekken hoe het motief black-out er uitgewerkt wordt. Het resultaat is aangenaam verrassend door de variatie. Sommige verhalen bouwen langzaam op, in andere gaat het sneller, sommige zijn spannender of enger dan andere. Niet elk verhaal is even goed, maar er zitten behoorlijk wat goede verhalen tussen voor zowel liefhebbers van echt enge verhalen als van cosy crime.

De lengte van de kortverhalen is met een gemiddelde 10 pagina’s per verhaal prima. Ideaal voor wie graag even kort iets nieuws leest. Twintig verhalen lijkt ook een goed aantal voor een bundel. Voldoende om te genieten van gevarieerde scenario’s en niet té veel verhalen om te vermijden dat het thema black-out zou gaan vervelen.

Soms zijn er een paar tikfouten over het hoofd gezien bij de eindredactie, maar over het algemeen is dit binnen de perken gebleven. Al bij al een aangenaam boek om tussendoor te lezen of als het drukke leven een kortverhaal tot de ideale oplossing maakt.

Synopsis

Regelmatig beroepen verdachten zich erop dat ze zich weinig tot niets kunnen herinneren van het plegen van de misdaad waarvan ze worden verdacht. Ze geven aan een black-out te hebben gehad of dat veinzen ze. Er wordt bijvoorbeeld een moord gepleegd tijdens een black-out van de dader. De vraag is of het echt een black-out is of toch opzet en dus een geveinsde black-out. De spannende verhalen in deze bundel draaien om de verschillende vormen waarin een black-out zich kan manifesteren.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Black-out : 20 spannende verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs
Titel:
Black-out : 20 spannende verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs
Auteur:
Patricia Bouwhuis-Ooyevaar (auteur), Jolka De Jong (redacteur), Theo Van Rijn (redacteur)
# pagina's:
240 p.
Uitgeverij:
LetterRijn
ISBN:
9789493192522
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips