Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Het alternatieve einde van de Grote Oorlog?

8 september 2020

Ondertussen zijn we in 1917 en de Grote Oorlog blijkt zeer kostelijk voor zowel de CSA als de USA.

Na de patstelling van de eerste 2 jaar van de oorlog, krijgt de USA langzaam de overhand op zijn zuidelijke buur, voornamelijk doordat zij sneller tanks, de nieuwste uitvinding, kunnen bouwen en in het veld brengen. Maar zelfs deze tanks zorgen niet voor de grote doorbraak want beide kanten gebruiken ze te sporadisch en vooral te verspreid. Tot generaal George Custer besluit om ze en masse te gaan gebruiken, tegen de oorlogsdoctrine in, en zijn opmars naar Nashville het kantelpunt wordt in de oorlog. In het Oosten slaagt de USA er ook eindelijk in om Washington D.C. te ontzetten hoewel een groot deel van de stad in as gelegd wordt tijdens deze bevrijding.

In Europa loopt de oorlog op zijn einde, een jaar vroeger dan in onze geschiedenis, doordat Rusland verzwakt wordt door opstanden van soldaten en arbeiders en doordat in Frankrijk de soldaten massaal aan het muiten slaan (wat zal eindigen in het verval van de Derde Franse Republiek ten koste van een nieuwe monarchie onder bewind van Koning Charles XI in 1930). Ten slotte wordt ook het Verenigd Koninkrijk op de knieën gedwongen doordat Brazilië zich aansluit bij Chili en Paraguay. Dit blok van landen blijft Argentinië aanvallen zodat voedselleveringen aan het Verenigd Koninkrijk wegvallen.

Tegen het einde van 1917 vragen de Geconfedereerde Staten een wapenstilstand aan bij de USA omdat hun situatie onhoudbaar wordt. De nederlaag wordt uiteindelijk zeer kostelijk en zorgt voor verbittering bij de Geconfedereerden want de USA legt het Zuiden zware maatregelen op, analoog zoals het Verdrag van Versailles in onze tijdlijn, die het Noorden beschouwd als compensatie voor het verlies in de Burgeroorlog en de Tweede Mexicaanse Oorlog (zie How Few Remain). Een Zuidelijke kapitein van een duikboot zal trouwens na de wapenstilstand nog een oorlogsmisdaad plegen, dit zal een incident worden wat nog ernstige gevolgen zal hebben in de toekomst.

Uiteindelijk wordt Kentucky terug opgenomen in de USA en Sequoyah (Oklahoma in onze tijdlijn) wordt onder militair gezag geplaats. Het westen van Texas wordt afgesplitst en als de nieuwe staat Houston opgenomen in de USA. Het noordoostelijke deel van Arkansas wordt geannexeerd door Missouri, een noordoostelijk deel van Sonora wordt toegevoegd aan New Mexico en ook aan West Virginia worden extra gebieden toegevoegd.

In het noorden wordt het verloren deel van Maine (zie How Few Remain) weer terug opgeëist en wordt Quebec een eigen natie hoewel zij eigenlijk onder bewind staan van de USA en eerder een vazalstaat worden. Het Verenigd Koninkrijk wordt gedwongen Canada te verlaten en ook dit komt onder militair bewind van de USA. Ook de Sandwich eilanden (met Hawaii), de Bahama’s en de Bermuda eilanden worden afgenomen van het Verenigd Koninkrijk ten voordele van de USA.

In Europa wint Duitsland de oorlog, samen met Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk, en blijft Keizer Wilhelm II aan de macht. België blijft bezet gebied en kent een grondige heropbouw en Alsace-Lorraine blijft Duits grondgebied. En het Verenigd Koninkrijk moet de onafhankelijkheid erkennen van de Ierse Republiek met Noord-Ierland, hoewel de Orangisten nog vaak in opstand zullen komen.

De Oktober Revolutie zal trouwens nooit plaatsvinden omdat de Romanov dynastie aan de macht blijft en Tsaar Nicolas II erin slaagt de monarchisten achter zich te scharen en zo de rebellie in de kiem te smoren. Rusland verliest Polen en Oekraïne die aparte koninkrijken worden onder Duitse invloed. Finland blijft wel een Russische provincie.

Dit vierde deel van Turtledove’s Timeline-191 reeks verveelt voor geen moment en heeft er vaak voor gezorgd dat ik enige uurtjes slaap moest missen omdat ik het boek niet kon opzij leggen.

De personages die je tijdens de vorige twee of drie boeken leerde kennen komen allemaal terug en worden verder uitgewerkt en aan sommige hun levenswandel komt soms, al dan niet abrupt, een einde, zoals je eigenlijk zou verwachten tijdens een verhaal over de Grote Oorlog. Je leeft op de duur echt mee met sommige personages die willes nilles de verschrikkingen van de oorlog ondergaan.

Ook het feit dat alles volledig anders loopt zoals het in onze tijdlijn gelopen is en toch zo geloofwaardig blijft, is een absoluut pluspunt. Tijd om deel 5, 6 en 7 te lezen dus!

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Titel:
Breakthroughs
Auteur:
Harry Turtledove
# pagina's:
496 p.
Uitgeverij:
Del Rey
ISBN:
978-0345405630
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips