Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Donker en uitzichtloos

28 oktober 2022

In zijn laatste roman Bruiloftslied schildert de Zweedse schrijver Stig Dagerman (1923-1954) een compromisloos beeld van de gasten op een dorpsbruiloft, en meteen ook van de hele samenleving.

De zwangere boerendochter Hildur maakt zich weinig illusies over haar aanstaande, een protserige slager: 'Je neemt wat je hebt'. Ook de overige personages lijken op weinig meer aanspraak te mogen maken. Noch de liefde, noch de kunst biedt troost voor het verstrijken van de tijd en zelfs de landlopers stellen hun vrijheidsideaal in vraag. Zoals dat gaat op een bruiloft vloeit de drank rijkelijk, er wordt zwaar gegokt en verloren, en ook de dood ligt voortdurend op de loer.

Het is vooral Dagermans stijl die deze roman bijzonder maakt. Snelle perspectiefwisselingen en een unieke, haast onnavolgbare beeldspraak gunnen de lezer geen moment rust. Het is een donker, bij momenten uitzichtloos boek, op het helse ritme van een dronkenmansnacht, dat uiteindelijk toch weet te ontroeren.

Synopsis

Voorafgaande aan de bruiloft van een zwangere boerendochter en een veel oudere slager passeren de beschadigde levens van potentiële bruiloftsgasten de revue.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Bruiloftslied : roman
Titel:
Bruiloftslied : roman
Auteur:
Stig Dagerman
# pagina's:
245 p.
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789082175110
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties, Zweden
Sfeer:
Donker,
Gek,
Tragisch

Gerelateerde leestips