Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Sterke synergie tussen tekst en beeld

29 juni 2023

De tragische liefdesgeschiedenis van Carmen en don José staat vooral dankzij de succesvolle opera Carmen van Georges Bizet in het collectieve geheugen gegrift. Deze luxueuze uitgave van de oorspronkelijke novelle van Prosper Mérimée - waarin Benjamin Lacombe de gepassioneerde sfeer van Carmen in betoverende illustraties transformeert - is heel bijzonder. Dankzij zijn sublieme werk komt de negentiende-eeuwse tekst prachtig tot zijn recht!

Het verhaal is integraal opgenomen, inclusief de uitgebreide inleiding. Na de novelle volgt een afsluitend hoofdstuk dat deel uitmaakt van de originele versie van Carmen. Het bevat Mérimées persoonlijke mening volgens zijn negentiende-eeuwse wereldbeeld. Interessant is ook het bijgevoegde reisverhaal "Een brief uit Spanje", waarin de auteur inzicht geeft in bepaalde artistieke keuzes in Carmen. Een uitgebreid voetnotenapparaat voorziet de lezer van achtergrondinformatie.

De meerwaarde van dit boek ligt in de sterke synergie tussen tekst en beeld. Geïnspireerd door de vele tegenstellingen in de novelle, legt de illustrator de nadruk op contrasten, wat resulteert in krachtige, gestileerde en melancholische tekeningen. Bovendien vallen de portretten van de hoofdpersonen op door hun grote, expressieve ogen. Carmen krijgt een onschuldige blik die sterk contrasteert met haar innerlijke aard. Lacombe geeft deze femme fatale bovennatuurlijk, betoverend en bijna duivels weer. Zij wordt treffend afgebeeld als een spin; de associatie met een zwarte weduwe is een goed gekozen leidmotief dat de illustrator herhaaldelijk gebruikt. Don José valt op door zijn argwanende, enigszins verontruste gelaatsuitdrukking.

Het sfeervolle karakter van het boek komt volledig tot uiting dankzij de illustraties. Elk van deze kunstwerkjes, of het nu gaat om uitgestrekte tekeningen of kleine details, draagt bij aan de pracht ervan. De zwarte pagina's met witte tekst versterken de geladen sfeer die door het hele werk heen heerst. Helaas is er in deze verder voortreffelijke editie een klein foutje geslopen: op elke pagina van hoofdstuk IV staat per ongeluk hoofdstuk III afgedrukt. Maar dat vergeven we graag!

Synopsis

Zijn passie voor een zigeunerin zet een jongeman aan tot misdaad.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Carmen
Titel:
Carmen
Auteur:
Prosper Mérimée
# pagina's:
170 p. : ill.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044831245
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Andalusië, Femme fatale

Gerelateerde leestips