Amber Vallance
Leestip van Amber Vallance

Een surreële/buitenaardse encyclopedie / Een encyclopedie van een dromenwereld

19 februari 2020

De Codex Seraphinianus is niet echt een boek dat je kunt lezen. De "tekst" is als een soort krullerig geheimschrift, of een alfabet van een andere planeet. Maar de tekeningen/illustraties zijn verreweg het vreemdst van al. Alsof je een encyclopedie van een droomwereld in handen hebt. Deels herkenbaar, deels / bekende, alledaagse voorwerpen gecombineerd tot de meest vreemde en fantastische fenomenen. [Herkenbare] categorieën als biologie, scheikunde, technologie, passeren de revue, alles wat je in een "gewone" encyclopedie zou tegenkomen, maar dan met afbeeldingen die je verwonderen, doen lachen / of toch efkes aan je hoofd krabben.

Ik weet niet meer exact hoe ik het bestaan van de Codex / hoe ik de Codex leerde kennen. Wel weet ik dat ik het direct wilde aankopen - helaas niet mogelijk omdat het niet langer gedrukt werd, een schaarste waar tweedehandsverkopers mooi op inspeelden door de prijs héél hoog te zetten. Ik had me er al bij neergelegd dat ik het boek nooit in mijn bezit zou hebben tot ik een paar jaar geleden plots ontdekte dat er een nieuwe druk kwam! Ook al leefde ik toen van een bescheiden studentenbudget, ik aarzelde niet om het direct aan te schaffen. Nooit spijt van gehad. / De aankoop nam een flinke hap uit mijn bescheiden studentenbudget - wat het volledig waard was.

Synopsis

Verbeelding van fantasiewezens en -voorwerpen, met bijschriften in een fantasieschrift. Bedoeld als pseudo-encyclopedische satire op de moderne informatiemaatschappij.

Amber Vallance
Leestip van Amber Vallance

Codex Seraphinianus
Titel:
Codex Seraphinianus
Auteur:
Luigi Serafini
# pagina's:
ca. 400 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff Nederland
ISBN:
90-290-8402-2
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Serafini, Luigi

Gerelateerde leestips