Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Back to my roots

8 september 2020

Ik herinner me nog hoe ik als 14-jarige eindelijk de kinderen- en jongerenafdeling van onze plaatselijke bibliotheek mocht verlaten en boeken voor “volwassenen” mocht beginnen uitlenen. Het was voor mij als leesverslaafde een mijlpaal in mijn jonge leven.

Mijn oog was al een paar keer gevallen op boeken van Stephen King, vooral omdat die destijds een “griezel” sticker hadden (en ook wel omdat er meer en meer van zijn boeken verfilmd werden). Dus na enig zoekwerk stond ik schoorvoetend en een beetje verlegen met “4 Seizoenen” in mijn handen voor de bibliotheekmedewerkster, er half van overtuigd dat zij me ging zeggen dat ik iets anders moest nemen want dat dit nog niets voor mij was. Maar dat was niet zo en op die manier begon ik aan een leesmarathon die nog vele jaren zou duren want één voor één passeerden alle King-boeken de revue; Christine, Carrie, Salem’s Lot, De Tommyknockers (of De Gloed), It, Dodenwake, Cujo, De Stand (of De Beproeving zoals de eerste versie heette), De Noodzaak, Misery, De Groene Mijl tot en met de volledige 7-delige Donkere Toren cyclus. Vaak las ik zelfs tot laat in de nacht, soms zelf met een zaklamp onder mijn dekens om niet betrapt te worden door mijn ouders.

Ik las natuurlijk ook nog andere zaken en, hoewel ik sommige zaken ook heel goed vond, bleef Stephen King toch één van mijn favoriete schrijvers en horror (of griezelverhalen) toch een van mijn favoriete genres tot op het moment dat ik overschakelde van het lezen in het Nederlands naar het lezen in het Engels en Frans. Op de een of andere manier hebben King en voor een deel het horrorgenre die overschakeling niet overleefd bij mij (ik zeg wel voor een deel want door in het Engels te lezen ontdekte ik ook het Zombie subgenre, iets waar ik de volgende 10 jaar zoet mee zou zijn). Maar zoals gezegd, vanaf mijn dertigste ongeveer liet ik King volledig los en begon ik meer en meer andere zaken te lezen.

Gezien ik nu zelf in de bibliotheek werk (nog zo’n jongensdroom die uiteindelijk uitgekomen is) en ik af en toe ook eens in een wijkbibliotheek inspring, krijg ik ook vaak boeken in mijn handen waarvan ik denk: “deze moet ik lezen”. Maar vaak blijft het daar ook bij want meestal heb ik thuis nog een kleine bibliotheek staan van Engelse en Franse boeken die ik gekocht heb en nog moet lezen. Maar onlangs kreeg ik aan de balie van een wijkbibliotheek De Bazaar van Boze Dromen in mijn handen en ik had zin om na al die tijd nog eens iets van King te lezen en, vooral, nog eens iets van hem in het Nederlands te lezen. Ook het feit dat dit een boek is met kortverhalen (zoals al die jaren geleden “4 Seizoenen” ook was), overtuigde me om het nog eens een kans te geven dus het boek ging mee naar huis!

En na 20 jaar niets te hebben gelezen van de “King of Horror” (zoals hij soms genoemd wordt), was het precies weer een “thuis komen”. King slaagt er, als geen ander, nog steeds in om je als lezer vast te grijpen en niet meer los te laten tot het verhaal verteld is om je dan min of meer verbaasd achter te laten. Dat was met deze bundel niet anders. Zijn stijl is ook niet echt veranderd hoewel korte verhalen natuurlijk niet representatief zijn hiervoor maar het voelde toch zeer vertrouwd aan zelfs na zoveel jaar.

“Mile 81” is het eerste verhaal in het boek en, na het te lezen, heb je onmiddellijk zin om de volgende te lezen. De thema’s van de verhalen hebben allemaal een typische twist op het einde, zoals wel vaker het geval is bij de schrijver maar er zijn er weinig die het zo geloofwaardig kunnen brengen als hij. Er zitten nog pareltjes in zoals “Rotjoch”, “Moraal” en “Het duin” (om er maar een paar te noemen) maar zelfs de “mindere” verhalen (als zoiets al bestaat bij King) zijn nog de moeite waard en maken van deze verhalenbundel een “must” voor iedereen die graag boeken van de schrijver leest.

Voor mezelf was het een leuke terugkeer naar zowel King als het lezen in het Nederlands maar het betekent niet dat ik vanaf nu terug in het Nederlands zal lezen. Maar af en toe eens een boek van Stephen King lezen, staat nu wel weer op het menu!

Synopsis

Bundel met twintig deels SF en fantasy, deels algemene verhalen.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

De bazaar van boze dromen
Titel:
De bazaar van boze dromen
Auteur:
Stephen King
# pagina's:
575 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789021020167
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips