Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Ieder mens zijn waarheid, ieder mens zijn kindertijd

8 maart 2021

Het werk van de Deense Tove Ditlevsen werd pas vorig jaar vertaald naar het Nederlands. De auteur groeide op in een volkswijk in Kopenhagen en neemt ons in Kindertijd mee naar deze leefwereld. Tove voelt zich anders dan andere kinderen, ze vindt er moeilijk aansluiting bij en verdiept zich liever in de paar boeken die in huis zijn. Af en toe zet ze haar gedachten op papier in de vorm van gedichten, die ook opgenomen zijn in het boek. Ze groeit op in armoede, zeker nadat haar vader ook nog eens zijn werk verliest, wat toen in Denemarken als een brandmerk werd gezien.

Tove Ditlevsen geeft op zo een rake wijze weer hoe het voelt om in een volkswijk in die tijd op te groeien, maar nog meer vertelt ze over de manier waarop het moeilijk is om contact te leggen met de andere gezinsleden: haar moeder wiens gemoedsstemmingen ze moeilijk kan inschatten, haar vader die ooit schrijfambities had, maar nu teleurgesteld is in het leven en haar broer die op zoek is naar een beter leven buiten hun gezin en. Ze beschrijft dit alles heel fijn, kwetsbaar, maar toch ook met een laagje humor.

Kindertijd maakt deel uit van een trilogie. Ik ben erg benieuwd om ook de volgende delen te lezen.

Op p. 27: 'Ik weet dat ieder mens zijn waarheid heeft, net als elk kind zijn kindertijd'.

Synopsis

Tove groeit na de Eerste Wereldoorlog op in een arbeiderswijk in Kopenhagen waar werkloosheid en armoede heersen. Ze heeft weinig vriendinnen, vult haar poesiealbum met zelfgeschreven gedichten en hunkert naar acceptatie.

Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Kindertijd
Titel:
Kindertijd
Auteur:
Tove Ditlevsen
# pagina's:
143 p.
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789493168367
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kinderwereld (vertelperspectief)

Gerelateerde leestips