Iedereen verdient een tweede kans
In dit boek neemt de schrijfster ons mee naar Korea. Een zeventigjarige leerkracht geschiedenis op pensioen, Yeongsook Yeom, heeft met de erfenis van haar man een buurtwinkeltje gekocht. Ze runt het samen met een drietal personeelsleden. Aangezien de winkel 24u/24 open is wordt er gewerkt in drie shiften. De klanten zijn vooral ouderen uit de buurt en studenten. In de buurt zijn nog grotere supermarkten open gegaan en dus ziet de toekomst er niet zo goed uit. Yeongsook kan goed leven van haar pensioen als leerkracht maar houdt de winkel open uit sociaal oogpunt. Als ze de winkel sluit, hebben haar personeelsleden geen inkomen meer. Op een dag merkt de eigenaresse op een treinreis dat ze haar roze buideltasje verloren is. Ze heeft geen idee waar of hoe tot ze een telefoontje krijgt van iemand die het gevonden heeft en op haar zal wachten aan het station. Die iemand blijkt een dakloze te zijn, die haar tasje met zijn leven verdedigd heeft. Yeongsook neemt de man mee naar haar winkel en belooft hem elke dag een lunchbox zolang hij wil. De man is een dakloze en gaat op haar aanbieding in. De dakloze ziet er niet uit, verspreidt een immense geur en stottert. Er hangt ook een lucht van alcohol om hem heen.
Als de man die de nachtshift deed, een nieuwe job krijgt aangeboden en zijn ontslag geeft, krijgt de dakloze de kans om de job over te nemen. Hij neemt de naam Dokgo aan, wat leven in eenzaamheid betekent. Hij kan niemand nog iets vertellen over zijn leven, zijn geheugen is aangetast. Dan begint het verhaal pas echt. Dokgo blijkt een wonderbaarlijke man te zijn, hij is snel van begrip, luistert en helpt mensen uit de buurt en is een echte aanwinst voor de winkel. De cijfers gaan de hoogte in. Verschillende mensen komen met hun miserie bij de winkel langs en storten hun hart uit. Dokgo geeft hen goede raad en advies. Zo lees je enkele famielisituaties die als bij wonder weer goed komen. Zijn remedie is luisteren en maïszijdethee. Er komen heel herkenbare situaties in voor: gezinnen die uit elkaar gevallen zijn omdat de vader enkel oog had voor zijn job, echtscheidingen, jongeren die geen diploma halen of het verprutsen en tot hun dertig jaar thuis blijven gamen, enz. De boodschap is vaak dat mensen teveel met zichzelf bezig zijn, geen oog en oor hebben voor wat anderen denken of voelen en dat er zo heel veel fout loopt in onze samenleving. De rol van de vroegere leerkracht en eigenaresse is nobel. Ze moedigt haar personeel aan om uit haar winkel vertrekken als ze eindelijk een kans krijgen om iets van hun leven te maken. Ook Dokgo verlaat na enkele maanden de winkel. Dankzij de kansen van Yeongsook is hij afgekickt van de alcohol, heeft hij zijn identiteit en verleden terug en grijpt hij ook nieuwe kansen. Pas op het einde van het boek wordt zijn geheim prijsgegeven. Een mooi boek met heel wat wijsheden dat ons er op wijst dat iedere mens een tweede kans verdient en dat we niet te snel mogen oordelen over elkaar.
Synopsis
Een voormalig dakloze komt ineens in een supermarkt in Seoel te werken. Al snel blijkt hij een verfrissende energie met zich mee te brengen en helpt zowel klanten als collega’s met meer dan alleen hun boodschappen. Zal hij zelf ook het geluk weer kunnen vinden?