Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Overleef voor je zussen met kracht en hoop

16 januari 2024

Dit boek gaat over drie joodse zussen die samen Auschwitz overleefden. Dit deden ze na een belofte aan hun vader, die hen zei dat ze samen sterker zijn. Ondanks al de wanhoop en verdriet, geven de zussen elkaar de kracht en hoop die nodig is om te blijven gaan. Zo toont dit boek ook aan dat je altijd je eigen toekomst kan maken.

Wat maakt dit boek zo goed?

Heather Morris heeft een heel goede manier van emoties uitleggen. Je kan je perfect inbeelden hoe angstig de meisjes moeten geweest zijn op weg naar Auschwitz en hoe dapper Cibi (de oudste zus) was. Door geschiedenisboeken en musea kan je u vooral inbeelden dat de mensen angstig waren, maar dit boek maakt een heel spectrum aan emoties duidelijk. Livi (De jongste zus) heeft zelfs momenten waar ze irritatie uitdrukt over dingen die ze krijgt, terwijl ik denk dat je dit niet zou doen als je alleen schrik hebt. Er zijn zelfs kleine momenten van geluk.

Dit boek maakt ook goed duidelijk hoe massaal de vernietiging was in dat kamp. De grote hoeveelheden mensen die daar binnen kwamen en die dan lukraak op heel wat verschillende manieren worden vermoord. Het valt zo op dat je leven, in Auschwitz-Birkenau, aan een zijden draadje hangt. De zussen hebben veel momenten gehad die heel anders hadden kunnen uitdraaien. Dat is ook waarom het zo deugd deed om te lezen hoe ze verder konden leven na de Holocaust. Ze bloeiden als het ware open in een nieuw thuisland.

Wat kon beter?

Het is eigenlijk moeilijk om iets te vinden dat beter kon. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dus je kon niet zeggen dat bepaalde personages een ander karakter moesten hebben of dat je andere eindes zou kiezen voor de zussen. Dat zou het boek alleen maar verder weg trekken van het echte verhaal.

Bij de barakken leek er een lichte verbloeming te zijn. Waar je in geschiedenisboeken en musea een afschuwelijk beeld krijgt, wordt hier niet echt op in gegaan. Wat niet af neemt van de verdere details in dit boek.

Kortom, dit boek is echt een heel mooi verhaal dat toont hoe de sterke band tussen zussen je door alles kan helpen. Hoe groot de onmacht ook lijkt te zijn.

Quote: Ze zijn slechts spikkeltjes in dit eindeloze landschap van vrouwen die een nieuwe helse bestemming tegemoet lopen.

Synopsis

In het Slowakije van 1929 leggen drie Joodse zusjes een eed af dat ze altijd op elkaar zullen passen. Wanneer ze in 1942 naar Auschwitz-Birkenau worden afgevoerd, blijkt hoe sterk die eed hen aan elkaar bindt.

Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

De drie zussen van Auschwitz
Titel:
De drie zussen van Auschwitz
Auteur:
Heather Morris
# pagina's:
414 p. : foto's, documenten
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402708912
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Concentratiekampen ; Auschwitz, Overleven, Zussen

Gerelateerde leestips