De balans van een leven
Het hoofdpersonage van De Greppel is Robert Walter, burgemeester van Amsterdam. Een arrogante man met veel vooroordelen en gefixeerde meningen, die zijn kleinburgerlijke ideeën in het openbaar heel goed weet verborgen te houden.
Walter lijkt zeker te weten dat zijn buitenlandse vrouw overspel pleegt met een van zijn wethouders. In de kleinste details meent hij daarvoor aanwijzingen te zien. Even later beweert een journaliste dat de burgemeester in zijn jeugd een agent heeft toegetakeld tijdens een betoging. En dan komt zijn vader doodleuk verkondigen dat hij en zijn vrouw samen euthanasie willen plegen. De jeugdvriend van Robert Walter is ernstig ziek en pleegt zelfmoord. Een hele resem actuele problemen komen in dit boek aan de orde.
Steeds meer zekerheden van de burgemeester komen ter discussie te staan, maar tot echte actie komt het nauwelijks. Tegen het einde van het verhaal kan Walter de balans opmaken: zijn leven is onverhoopt een puinhoop geworden. Een leven vol angsten, fobieën, vermoedens, jaloezie en argwaan, vol machtsmisbruik ook. Maar hij lijkt ook tot inkeer te komen, wat eerder een beetje geforceerd overkomt.
Koch houdt van mistgordijnen en vaagheden, waarmee hij op een schitterende en tergende manier een bepaalde spanning weet op te bouwen en vol te houden. Sarcasme, ironie en humor typeren ook in dit boek de stijl van Koch.
De Greppel haalt met verve het niveau van het rijtje bestsellers van deze auteur: Het Diner, Zomerhuis met Zwembad en Geachte Heer M.
Synopsis
Een zelfverzekerde burgemeester van Amsterdam wordt aan het twijfelen gebracht door zijn vermoeden dat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie heeft.