Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De grote boodschap. Tip 4

16 november 2020

Overal in huis zwerven boeken. Zo zijn er ook die het kleine kamertje van de grote boodschap opzoeken. Boeken om te lezen voor even op de WC, boeken die je vastneemt voor wat tijd op 't gemak. Tien heerlijk klevende literaire snacks voor op het toilet.

Tip 4. De waanzinnige geschiedenis van de hele wereld. (Terry Deary en Martin Brown)

In den beginne zijn er woorden, woorden van een enorme slimmerik, George Wilhelm Friedrich Hegel: "We leren niets van de geschiedenis!". En vervolgens nemen Terry Deary en Martin Brown (Horrible Histories /Waanzinnig te weten) je doodleuk op wandel door de geschiedenis als door een Madame Tussauds van bloederigheden. Met voldoende (zwarte) humor, zowel in tekst als illustratie, trekken ze de grote lijnen van de geschiedenis, staan stil bij minder gekende punten en werpen ze vooral hun licht op de minder mooie kanten van de mens, kortom de stront. Of je het boek openslaat bij jachtige jagers of beestachtige barbaren, bij martelpraktijken of rumoerige rebellen, bij arme arbeiders of ellendige oorlogen, het confronteert je telkens met ellende en gruwel, het bloed spat van elke bladzijde. En op het einde verschijnt weer die wijsneus Hegel: "Ik zei het toch! We leren niets van de geschiedenis!". Waarop de auteurs antwoorden: 'Baal jij ook van mensen die zeggen: "Ik zei het toch!"? Maar je moet toegeven dat Georg Hegel wel gelijk had. Mensen hebben elkaar mishandeld, geslagen en zelfs opgegeten sinds het begin der tijden. En ergens in de wereld zijn ze het nog steeds aan het doen. We leren niets van de geschiedenis. Maar aan de andere kant kunnen we misschien toch iets opsteken van alle verhalen... Als mensen leren van de verschrikkelijke delen van de geschiedenis, dan kan er misschien wel wat veranderen.' En dat kan groot en klein, zelfs vanop het toilet.

De WC is de ideale plaats om te grasduinen in wetenschappelijk leesgerief voor kinderen en jongeren, vaak verbazend goed geschreven, vormgegeven boeken die ook voor grote mensen, al dan niet tijdens de grote boodschap, leerrijk en verhelderend kunnen zijn.

Neem ook zeker eens de volgenden mee naar het toilet: Gombrich zijn 'Kleine geschiedenis van de wereld.' of 'Wat denk jij? Antwoorden op vragen waarop grote mensen geen antwoord weten.' (Manteau) of 'Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel.' van Jan Paul Schutten en Floor Rieder.

Synopsis

Informatie over allerlei zaken uit verschillende perioden uit de geschiedenis. Met (grappige) tekeningen in kleur. Vanaf ca. 11 jaar.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld
Titel:
De gruwelijke geschiedenis van de hele wereld
Auteur:
Terry Deary
# pagina's:
93 p. : ill.
Uitgeverij:
Kluitman
ISBN:
9789020605570
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geschiedenis
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips