Geraard van Heudsen
Leestip van Geraard van Heudsen
ik verdrink op alle mogelijke manieren in Literatuur

Van eigen bodem

14 april 2020

Velen van ons kennen de auteur waarschijnlijk als John Flanders, van de Vlaamse Filmkes of van de wat spannender jeugdliteratuur. Doch Jean Ray (zijn Franstalig pseudoniem) is een monument van Belgische Fantasy/horror. Het gaat uiteraard niet om Sword & Sorcery maar om bevreemdende verhalen in onze wereld/leefruimte. Deze Gentenaar heeft vooral verhalen geschreven.

Malpertuis is een van zijn enige romans. Het verhaalt gaat over een groot, zeer groot huis met zijn vreemde inwoners. Niemand weet juist waar het huis staat, maar aanwijzingen in de richting van de Vooruit in Gent zijn legio. Het hoofdpersonage erft het huis, de inboedel en de inwoners van zijn oude nonkel Casavetes. Weldra wordt hij onaangename manier geconfronteerd met hun bizarre gewoontes. Hij verkent het huis en de inwoners en valt ten prooi aan hun verschrikkelijke toevalligheden (of toch niet). Langzaam leert hij en de lezer de achtergrond van deze vreemde bevolking.

Ik geef er de voorkeur aan een boek in zijn oorspronkelijke taal te lezen (in dit geval het Frans). Er bestaat weliswaar een vertaling van dit fantasierijk boek door de meester van het magisch realisme, Hubert Lampo. De professionelen zeggen dat dit niet zo’n goede vertaling is omdat H Lampo te veel van zijn eigen interpretatie eraan toevoegt. Ik vind dit absoluut niet storend, integendeel.

Geraard van Heudsen
Leestip van Geraard van Heudsen
ik verdrink op alle mogelijke manieren in Literatuur

Titel:
Malpertuis
Auteur:
Jean Ray
# pagina's:
238 p.
Genre:
Fantasy
Uitgeverij:
Facet
ISBN:
90-5016-017-4
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Sfeer:
Donker,
Gek,
Mysterieus

Gerelateerde leestips