Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Als je de tango niet kan dansen…

12 mei 2020

Voor elke gepassioneerde tangodanser zijn het harde tijden. Dan maar over tango lezen, het liefst een hartverwarmende roman met de Argentijnse dans in de hoofdrol!

De kleur van de tango van Alicia Dujovne Ortiz is een fictief verhaal over het roodharige, niet eens al te knappe, maar levenslustig hoertje Mireille (Mireya in het Spaans). Zij stond model op het beroemde schilderij Au Salon de la rue des Moulins, het bordeel waar de kreupele schilder Henri de Toulouse-Lautrec heel wat tijd spendeerde.

Als jong meisje trekt Mireille vanuit Albi naar Parijs om in een bordeel te werken. Als Monsieur Henri, ook uit Albi, haar leert kennen, wordt hij verliefd en neemt hij haar als model. Deze mooie relatie eindigt wanneer Mireille beseft dat de kleine mismaakte kunstenaar met zijn absintverslaving haar geen perspectief kan bieden. Ze grijpt haar kans wanneer een knappe donkere Argentijnse vleeshandelaar haar een schitterende toekomst in Buenos Aires voorspelt. Eenmaal in de Argentijnse hoofdstad wordt ze vooral gegrepen door de tango: "Als de tango op de vloer op je voeten lag te wachten, kwam dat omdat het je lot was." Ze wordt een legendarische danseres. Een van de vele mannen die ze ontmoet en die ze inwijdt in de liefde, is de jonge zanger en latere tangolegende Carlos Gardel. In 1935, het tragische jaar waarin Gardel omkomt bij een vliegtuigongeluk, sluit de Argentijnse regering de bordelen in Buenos Aires. Mireille keert terug naar Albi waar ze in het museum, gewijd aan de schilder van wie ze ooit hield, zichzelf terugvindt in het vijftig jaar oude schilderij.

In een delicate, poëtische, maar tegelijkertijd verrassend realistische stijl beschrijft Ortiz het leven van een onschuldig hoertje dat zich ontwikkelt tot een sterke, onafhankelijke vrouw in een wereld gedomineerd door de ingehouden passie van de tango. Deze roman is een verhulde ode aan de tango. Veel meer dan een denkbeeldige biografie, dan een roman over afgebroken avonturen en onmogelijke liefdes, is De kleur van de tango een boek over Argentinië, over immigratie en over de wanhopige zoektocht naar identiteit. Gepassioneerd, kleurrijk, elegant met een randje bederf is deze roman is een verhulde ode aan de tango. Een bevlogen roman over muziek, kunst en (betaalde) liefde, over beroemde mannen en over de tango als lotsbestemming.

Synopsis

Een jong hoertje in Parijs vertrekt naar het door de tango beheerste Buenos Aires om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De kleur van de tango
Titel:
De kleur van de tango
Auteur:
Alicia Dujovne Ortiz
# pagina's:
240 p. : ill.
Uitgeverij:
Vassallucci
ISBN:
90-5000-139-4
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Tango
Sfeer:
Kleurrijk,
Warm

Gerelateerde leestips