Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

Het leven zoals het was op de prairie honderd jaar geleden.

12 mei 2020

Het verhaal: Het is 1917, op de grens van Georgia en Alabama. De broers Cane, Cob en Chimney Jewett leven in diepe armoede en worden onder de duim gehouden door hun tirannieke en godvrezende vader Pearl. Als hij onverwacht sterft trekken ze, geïnspireerd door een pulpromannetje, eropuit om rijk en beroemd te worden. Het loopt vrijwel meteen verschrikkelijk uit de hand, en allerhande wilde verhalen beginnen de ronde te doen. De broers zouden moordenaars zijn en bankrovers, de succesvolste uit de geschiedenis. Achtervolgd door de autoriteiten en premiejagers laten ze een spoor van moord en verderf achter op weg naar een vreedzaam stadje in het zuiden van Ohio.

Rauw. Gewelddadig. Dan weer heel gevoelig, dat het je ontroert. Een onderkoelde toon. Een boek vol demonische vertellingen. Een verhaal vol perverse losers, zatlappen en andere slechteriken. Alles passeert de revue: grof geweld, dodelijke schietpartijen, afslachtingen, hoererij, afpersing, diefstal. Een bonte verzameling van onvergetelijke, kleurrijke, hilarische personages met een hoek af. Of met twee hoeken af. Afstotende karakters, maar tegelijk ook fascinerend.

Staat bol van de sardonische, kurkdroge, geniale humor. Tijdens het lezen ging het van grimlachen, over grijnzen tot grinniken en zelfs hardop lachen. Een onderkoelde toon.

Verschillende zijverhalen die op het einde allemaal feilloos in elkaar schuiven en alles valt op zijn plaats. Korte hoofdstukken. Prachtige sfeerschepping.

Over armoede. Over drank. Over moord. Over perversiteiten. Over gore verhalen. Over sadistische psychopaten. Over slechteriken. Over bedonderen of bedonderd worden. Over verkeerde keuzes. Over pech. Over door drank en verdriet veroorzaakte miserie in harde tijden. Over grotendeels tot mislukking gedoemde levens. Over mensen die geen grip krijgen op hun driften en verlangens. Over een keiharde en onsamenhangende maatschappij. Het leven zoals het was op de prairie honderd jaar geleden.

Dit heb ik héél graag gelezen. Alles is er zo over, ligt er zo vingerdik op, dat het ontzettend grappig is. Zelfs de liters bloed en afgezaagde ledematen. Dit is humor waar ik echt van hou. Jammer dat er toch enkele slepende passages in zitten. Net geen volle vijf sterren.

Synopsis

Na de plotselinge dood van hun dominante vader in 1917 worden drie Amerikaanse boerenzoons outlaws.

Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

De hemelse tafel
Titel:
De hemelse tafel
Auteur:
Donald Ray Pollock
# pagina's:
447 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023410850
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broers
Sfeer:
Donker,
Gek,
Intens

Gerelateerde leestips