Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Ziekte als uitvlucht

5 mei 2020

Désiré Cordier belazert iedereen door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard, en wordt opgenomen in een tehuis. Dit is zijn manier om zonder veel poespas uit zijn huwelijk te stappen en van zijn dominante echtgenote verlost te geraken. Voor Désiré is het dement zijn een vorm van herwonnen vrijheid. De keerzijde van de medaille is dat hij noodgedwongen ook afscheid moet nemen van zijn kinderen en dat hij beseft dat heel veel vrienden en familieleden zich niet meer om hem bekommeren, hij zou voor hun part even goed dood en begraven kunnen zijn. Het trieste lot van wie lijdt aan dementie.

Dimitri Verhulst schrijft in zijn rechttoe rechtaan stijl over alledaagse mensen en situaties. Het verhaal leest vlot, in het begin komt het eerder als ongeloofwaardig en bizar over, het lijkt vergezocht dat iemand dementie zou voorwenden. Maar met elke bladzijde neemt het begrip en de sympathie voor het hoofdpersonage toe. Achter de grappige toestanden die Verhulst uit zijn pen laat vloeien, schuilt een wereld van eenzaamheid en verdriet.

Het boek zet vooral in de verf dat niet iedereen is wie hij of zij voorhoudt te zijn. Dementie voorwenden is natuurlijk extreem, maar ook andere ziektebeelden worden in onze samenleving soms aangewend om in een bepaalde rol te stappen, zij het om aandacht op te eisen of om bepaalde voordelen te kunnen genieten. Iedereen kent wel iemand die het aandurft ziekte voor te wenden om (ziekte)verlof te bekomen, maar dementie faken is nog een reuzenstap verder, want het betekent dat er geen weg terug is. De volgende keer dat we een bezoekje brengen aan iemand die in een home verblijft, zullen we zeker de bewoners met andere ogen bekijken!

Synopsis

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

De laatkomer
Titel:
De laatkomer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
139 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025441463
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie

Gerelateerde leestips