Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Even veel facetten als een vis schubben heeft

31 januari 2022

Ik had al heel veel gehoord over dit boek en was dan ook benieuwd. Toen ik het in handen kreeg, maakte ik me even zorgen: lezen over drugs, fraude, ... zou het me wel kunnen boeien. Het zijn niet meteen mijn onderwerpen.

Maar zodra ik aan het lezen sloeg, verdween die bezorgdheid. Wat een ongelooflijk interessant boek. De auteur maakte als beginnend journalist op één dag kennis met Urk owv een opdracht. Het gevoel dat hij dit dorp in de Bible belt onvoldoende recht had kunnen doen op die korte tijd bleef echter knagen. Tien jaar later verhuisde hij erheen voor een half jaar om het streng gelovige dorp dat vroeger een eiland was en nog steeds in zijn gedrag enorm geïsoleerd is van de rest van Nederland beter te leren kennen.

Het bleek geen sinecure. Urk kent gigantisch veel kerken, de ene stroming al strenger dan de andere, gezinnen hebben er gemakkelijk meer dan tien kinderen, zo goed als iedereen is er trouw kerkganger, de sociale controle is er enorm, op zondag mag bijna niets want dan rustte God, wetenschap is er ondergeschikt aan wat de bijbel zegt ... maar tegelijk is de solidariteit er enorm, de hulp groot, de gulheid indrukwekkend, de werkijver bewonderenswaardig.

Declercq heeft het over de visserij en de kerk waarmee alles verbonden is, maar ook over de psychologische tol op andersdenkenden, het drank- en drugsgebruik, de geschiedenis van de visserij en de obstakels die de moderne tijd en Europa daarin op het pad van de vissers legde, ...

Er blijkt enorm veel te vertellen over het dorp en de schrijver heeft ontiegelijk veel mensen gesproken, kerken bezocht, preken beluisterd, bronnen geraadpleegd, ... en weet dit alles genuanceerd en onderhoudend te vertellen. Een boek waar je ontzettend veel van opsteekt en waar je je geen moment mee verveelt!

Synopsis

De Vlaamse journalist en auteur woonde in 2019 een half jaar lang te midden van de Urkers en beschrijft het leven van deze bijzondere Nederlandse dorpsgemeenschap.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

De ontdekking van Urk
Titel:
De ontdekking van Urk
Auteur:
Matthias M.R. Declercq
# pagina's:
325 p. : ill.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022337653
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdcriminaliteit ; Nederland
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips