Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Verontrustende jeugdherinneringen

13 juli 2023

De debuutroman De overlevenden van Alex Schulman neemt de lezer mee in een verontrustend en intens verhaal over een getraumatiseerd gezin.

Na een tragedie die hun leven voorgoed heeft veranderd, keren drie broers na twintig jaar terug naar het vakantiehuis aan het meer om er de as van hun overleden moeder uit te strooien. Het boek gebruikt een niet-chronologische structuur met afwisselend hoofdstukken uit het verleden en het heden, die leiden tot de pijnlijke onthulling van het drama dat zich destijds voltrok.

Schulman schetst op rake wijze de kwetsbare jeugd van de personages en weet de lezer diep te beroeren. De roman volgt de broers Nils, Benjamin en Pierre doorheen anekdotes en blijkbaar alledaagse gebeurtenissen die de jeugdherinneringen blijvend tekenen. Het meeslepende en benauwende verhaal waarin de spanningen en verstoorde familieverhoudingen voelbaar zijn, wordt voornamelijk gebracht door de ogen van Benjamin, de meest gevoelige van de drie. De broers, maar ook de ouders die hun jongens aan hun lot overlieten, worden door de auteur treffend weergegeven.

De overlevenden is een krachtig en rauw verhaal over opgroeien, verwaarlozing en vervreemding binnen een gezin. Schulman weet sfeer te scheppen, de lezer te verrassen en zijn aandacht vast te houden. De overlevenden is meesterlijk geschreven en houdt de lezer constant op het puntje van de stoel. Schulmans verfijnde proza brengt een verhaal vol drama, met prachtige scènes. De gedetailleerde beschrijvingen zetten de lezer aan het denken en creëren een groeiende onderhuidse spanning. Alex Schulman slaagt erin om een verhaal te vertellen dat je niet meer loslaat. Het beklemmende slot zorgt voor een verrassing. Een indrukwekkende en aangrijpende roman.

Synopsis

Drie jonge mannen keren terug naar het zomerhuis waar ze vroeger met hun ouders de zomervakanties doorbrachten. Ze hebben de urn met de as van hun moeder bij zich om in het meertje bij de 'stuga' uit te strooien.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De overlevenden
Titel:
De overlevenden
Auteur:
Alex Schulman
# pagina's:
240 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403132419
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Geheimen, Broers
Sfeer:
Intens,
Tragisch

Gerelateerde leestips