Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

De gevaarlijke opdracht voor de Raadselbreker

21 augustus 2023

Dit boek, De raadselbreker, is het eerste boek in de Oerbloed-reeks. Ik mocht het alvast recenseren nog voor de release van het fysieke boek. Dank aan Harper Collins en Rob Koops hiervoor. Hier lezen jullie mijn eerlijke recensie.

Het boek:

In dit spannend jeugdboek leren we boekenhoeder Obbe kennen. Hij krijgt de levensgevaarlijke opdracht om het ‘Zevende boek’ naar de andere kant van Norgië te brengen. Dit is dan ook het fantasieland waar het verhaal zich afspeelt.

Rob Koops gebruikt hier een queeste verhaalstructuur om deze wereld en zijn bewoners voor te stellen aan ons. Hij gebruikt doorgaans ook een derde persoonsperspectief afwisselend met dialooglijnen van de personages zelf.

Wat vond ik ervan?

De queeste structuur is een leuke manier om als lezer een nieuwe wereld te leren kennen. Vele grote fantasie auteurs gebruikten dit ook, zoals The Hobbit van J.R.R. Tolkien.

In De Raadselbreker leren we nieuwe personages kennen met elk hun eigen verleden. Die unieke achtergronden geven ons ook steeds een deel van de puzzel die Norgië voorstelt. Soms gaat de missie ook in conflict met deze personages hun gewoontes en tradities, wat hen wat meer diepgang geeft.

Dit is een jeugdboek en dat merk je soms aan de eenvoudige zinsbouw. Toch kan je als volwassene genieten van dit boek omdat het plot je volledig onderdompelt in deze wereld en omdat de personages complex genoeg zijn.

Het enige puntje van kritiek dat ik heb, komt van het feit dat ik een Vlaamse lezer ben die let op taal. Mijn leesflow werd soms onderbroken omdat het lidwoord verkeerd was, naar mijn gevoel. Voorbeelden hiervan zijn ‘de deksel’, ‘de deken’, … Na wat opzoekingswerk weet ik dat ‘de’ gebruiken bij deze zelfstandige naamwoorden even correct is als ‘het’ gebruiken. ‘De’ wordt in deze situaties meestal gebruikt in Nederland en ‘het’ in Vlaanderen. Dit is een verschil in gebruik tussen Nederland en Vlaanderen daar kon de auteur niets aandoen.

Conclusie:

Kortom, dit is een mooi Nederlandstalig fantasieboek dat ik aanraad aan alle jongeren die ik ken. Aan de ouders geef ik de tip om mee te lezen en er ook van te genieten.

Het laatste stukje ‘ Een oude kist’ geeft wat interessante achtergrond over de oorsprong van dit verhaal. Dat maakt het nog interessanter voor volwassenen en ik ga ook zeker het recept voor ‘Grunterdamse honingkoeken’ uittesten.

Synopsis

Razend spannend avontuur voor lezers van 'De Grijze Jager' en 'De brief voor de koning'.

Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

De raadselbreker
Titel:
De raadselbreker
Auteur:
Rob Koops
# pagina's:
305
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402713053
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Warm

Gerelateerde leestips