Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Weduwe in Toscane

6 augustus 2022

In de novelle De villa op de heuvel uit 1941 portretteert William Somerset Maugham een rijke jonge Engelse vrouw die nogal bruut wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar eigenzinnigheid.

De actie speelt zich af in de late jaren '30. De 30-jarige Mary Panton, wiens buitengewone schoonheid altijd een van haar grootste troeven is geweest, is sinds een jaar weduwe. Zij brengt haar dagen door in een mooie, geleende villa in de heuvels boven Florence, mijmerend op het terras of ‘s avonds in het gezelschap van een selecte groep aristocratische vrienden. Mary probeert te bedenken wat ze met de rest van haar leven moet doen na de vroegtijdige dood van haar echtgenoot, die een rokkenjager, gokker en dronkaard was.

Op de dag dat haar oudere en welvarende vriend haar ten huwelijk vraagt, verzoekt Mary om een paar dagen om erover na te denken. Maar als ze die avond alleen de heuvels boven Florence inrijdt, biedt ze een knappe vreemdeling een lift aan. En plotseling is haar leven volkomen, onherroepelijk veranderd.

Erotisch, beklijvend en waanzinnig spannend, is De villa op de heuvel een meesterlijk verhaal over verleiding en de grillige aard van het lot. De novelle heeft trekken van een misdaadroman. Maughams heldere proza, het ontspannen tempo in combinatie met de plotse wendingen leveren een boeiend verhaal op met een interessante hoofdpersoon die in een meeslepende situatie verzeild raakt. Alle personages zijn heel menselijk en goed getekend door de auteur. Ondanks de lichtheid van het proza, is dit een verhaal over grote thema's zoals schoonheid, het menselijk hart en hoe de beslissingen die we nemen levenslange gevolgen kunnen hebben. Ik heb De villa op de heuvel in één ruk uitgelezen.

Synopsis

Een jonge Engelse weduwe in Toscane overweegt een huwelijksaanzoek van een hoge diplomaat aan te nemen, maar raakt buiten haar schuld in een netelige situatie.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De villa op de heuvel
Titel:
De villa op de heuvel
Auteur:
William Somerset Maugham
# pagina's:
159 p.
Uitgeverij:
Atlas
ISBN:
90-450-0385-6
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Bitterzoet

Gerelateerde leestips