Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

The Other Americans

4 oktober 2021

Mooi voorbeeld hoe spanning en geëngageerde literatuur elkaar kunnen versterken. Waar de Nederlandse titel De zaak aan Highway 62 alludeert op een spanningsboog, wijst de oorspronkelijke titel The Other Americans vooral op literaire aspiraties. De Marokkaans-Amerikaanse Laila Lalami bewees overigens al haar bravoure in de letteren. Met The Moor's Account - in het Nederlands verschenen als La Florida - was ze finaliste van de Booker en van de Pulitzer. Voor een fraaie aanbeveling van dit boek zie https://www.gentleest.be/leest...

Het verhaal begint met de dood van de Marokkaanse immigrant Driss Guerraoui in een aanrijding met vluchtmisdrijf. Het wordt verteld vanuit het perspectief van negen personages die een band hebben met het slachtoffer en vooral allemaal "other Americans" zijn of zich zo voelen. Om reden van immigratie, trauma, ras, godsdienst, sociale klasse of mislukking.

Plaats van gebeuren is Joshua Tree, een woestijnstadje in Californië. Het is vlug duidelijk dat landelijk Amerika ook migratie kent met een impact op het sociale weefsel. Knap hoe Lalami tegen deze achtergrond vanuit een klassieke whodunit menselijke relaties tekent en actuele thema's aankaart.

Synopsis

Een van oorsprong Marokkaanse restauranthouder uit een klein Californisch woestijnplaatsje wordt slachtoffer van een verkeersongeval maar zijn dochter vermoedt dat er opzet in het spel is en zet hiermee een zeer onomkeerbaar proces in werking.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

De zaak aan Highway 62
Titel:
De zaak aan Highway 62
Auteur:
Laila Lalami
# pagina's:
319 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046825426
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips