Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Paris s’éveille

1 december 2022

Wat een boek! Niet alleen in aantal pagina’s (meer dan 500), maar in het bijzonder in menselijke histories, anekdotes, details en weetjes. Ver weg van de platgetreden paden van een doorsneegids toont Velghe een totaal ander Parijs door middel van de vele wonderlijke levens en gebeurtenissen die doorheen de geschiedenis van de lichtstad lopen.

Velghe bouwt het boek op in hoofdstukken die zich afspelen op de Rechteroever West en Oost, de Linkeroever West en Oost en Monceau en Batignolles. De auteur verkiest een geografische indeling boven een chronologische. Via de vele plattegronden kan de lezer routes uitstippelen om de verhalen ter plaatse te volgen. Het boek leest bijzonder prettig: je wordt telkens opnieuw verrast door een heel nieuw verhaal.

In De ziel van Parijs vertelt Dirk Velghe over bijzondere mensen en feiten die Parijs kleurden. Het zijn stuk voor stuk unieke verhalen die het verdienen belicht te worden. De absolute sterkte van dit boek is de verrassende insteek van deze histories. Zo staat niet de bouw van de Eiffeltoren centraal, maar de man die de Eiffeltoren verkocht aan een schroothandelaar. Het gaat niet over de belegering van Parijs door Pruisen, maar over welke dieren uit de dierentuin er op het menu van de rijken stonden. Er is aandacht voor de Joodse gevechtsvlieger Nissim de Camondo, gestorven voor Frankrijk. Voor Rose Valland, die talloze door de Duitse geroofde kunstschatten terugbracht naar Frankrijk. Het gaat over operatie Lentebries, over de decimering van de Joodse bevolking in Parijs en over de 'Grandes Horizontales' die relaties aangingen met welgestelde heren en zo fortuinen vergaarden. Sylvia Beach, de grondlegster van de beroemde boekhandel Shakespeare and Company in Parijs, krijgt aandacht, evenals de nulmeridiaan voordat die van Greenwich belangrijker werd en de moord op de socialistische voorman Jean Jaurès. Het gaat over de bouw van het Vrijheidsbeeld voor het Amerikaanse volk en over de plannen van Hausmann voor de straten van Parijs. De verhalen blijven stromen zoals het ontluisterende hoofdstuk over de ongelooflijke carrière van François Mittterand ‘Mytherrand’, die ooit een moordaanslag op zichzelf in scène zou hebben gezet of over de fotograaf Bassaï die het nachtelijke Parijs fotografeert.

De drieënveertig, soms smeuïge, petites histoires vormen samen een heuse brok meeslepende lectuur, heel narratief en erudiet neergepend door een gepassioneerde auteur. De ziel van Parijs is hierdoor een onderhoudend en heel afwisselend boek geworden. Na het lezen van dit boek, wil je vooral naar Parijs.

Synopsis

Anekdotes over de geschiedenis van Parijs vanaf 1789, het begin van de Franse revolutie.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen
Titel:
De ziel van Parijs : bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen
Auteur:
Dirk Velghe
# pagina's:
559 pagina's : illustraties
Uitgeverij:
Hannibal
ISBN:
9789463887854
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Parijs ; geschiedenis
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips