Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Indrukwekkende eenvoud

7 februari 2021

Drie vertellingen (Trois contes) uit 1877 bundelt de drie kortverhalen die Flaubert op het eind van zijn leven schreef. 'De legende van de heilige Julianus de gastvrije' is het relaas van een jonge edelman, met een ongezonde voorliefde voor de jacht en een onheilspellende voorspelling boven zijn hoofd. 'Herodias' is een hervertelling van de terechtstelling van Johannes de Doper - vooral de beschrijving van de dans van Salomé is indrukwekkend.

Maar het absolute hoogtepunt is het openingsverhaal, 'Een eenvoudig hart'. Daarin beschrijft Flaubert het leven van de eenvoudige dienstmeid Félicité. Er gebeurt niets spectaculairs - op het eerste gezicht is zij saai en grijs, en zo wordt ze ook door haar omgeving behandeld - maar de manier waarop haar ongeluk, haar ellende, haar onvoorwaardelijke liefde voor de kinderen van haar meesteres en van haar zus, haar verdriet om verlies en ontgoocheling beschreven wordt, is onnavolgbaar. Ook (en misschien zelfs vooral) de naïeve manier waarop ze haar geloof beleeft, waar haar papegaai een cruciale rol in speelt, wordt zonder ironie en zonder neerbuigend te doen beschreven - die papegaai speelt dan weer een rol in Flaubert's Parrot van Julian Barnes.

Naar verluidt schreef Flaubert dit verhaal om aan te tonen dat hij wel degelijk mededogen kon voelen (én opwekken) voor zijn personages. Geslaagd, met de allergrootste onderscheiding.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Titel:
Drie vertellingen
Auteur:
Gustave Flaubert
# pagina's:
151 p.
Uitgeverij:
Veen
ISBN:
90-204-2337-1
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Bijbel

Gerelateerde leestips