Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Sciencefiction in het oude Rome

17 februari 2024

Een hilarische, maar ook scherpe politieke roman boordevol sciencefiction-elementen, waarin de oude Romeinen – denk onder meer aan Caesar, Pompeius, Claudius en Cicero – de val van Rome over zichzelf afroepen.

Rome is hopeloos verdeeld en in de ban van opportunistische beloftes van rijkdom en macht. In de senaat strijdt een oude, witte elite tegen een nieuwe lichting rijke magnaten. Op de beursarena worden door de met drietanden gewapende tribunen op leven en dood aandelen verhandeld. Romeinse burgers lopen rond met hersenimplantaten en borgogen, waarmee je geld kan overschrijven en ontvangen, en die je ook toegang verlenen tot de Metacombe (een virtuele ruimte waar je onder andere orakels kan raadplegen) en ‘Het Gevoelen’, een conglomeraat van ieders gedachten en alle roddels. Alleen als je rijk genoeg bent, kan je je implantaat af en toe ook eens uitschakelen.
Er is manipulatie, er is bedrog, ... het is tenslotte het oude Rome! Maar er zijn ook automatische deuren, gerobotiseerde lijfwachten, roltrappen van marmer ...

Een vermakelijke en originele waarschuwing voor het kritiekloos volgen van de zelfverklaarde zonnegoden onder ons.

Synopsis

Ergens tussen verleden, heden en toekomst probeert een vastberaden volksheld, uitvinder van een sociaal hersenimplantaat, toegang te krijgen tot de Romeinse politiek, die wordt verscheurd door de tegenstellingen tussen de oude elite en het nieuwe geld.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een fellere zon : roman
Titel:
Een fellere zon : roman
Auteur:
Han van der Vegt
# pagina's:
414 p.
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028452084
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Macht, Manipulatie, Media
Sfeer:
Confronterend,
Gek

Gerelateerde leestips