Over een filmmaker en zijn hersenspinsels
Een film met Sophia is een roman van Herman Koch over de laatste film van een beroemde maar uitgeblutste filmmaker en zijn fascinatie voor een jonge vrouw. Stanley Forbes, die al eerder in romans van Herman Koch opdook, is een filmmaker op leeftijd die het maakte in het buitenland. Als hij de dochter van vrienden ontmoet, besluit hij eensklaps een laatste film te maken met deze Sophia in de hoofdrol. Tijdens de opnames van deze mozaïekfilm worden de motieven van Forbes steeds onduidelijker. Je krijgt op het einde van het boek zelfs een beetje mededogen met de man. De regisseur die alle touwtjes in handen lijkt te hebben, wordt zelf verrast door de wending die het verhaal neemt.
Een film met Sophia begint met een telefoontje naar Stanley, waarbij er wordt medegedeeld dat Sophie wordt vermist. Na de openingsscène gaat het verhaal terug in de tijd, naar de eerste ontmoeting van Stanley met Sophia. Daar start de alleenspraak van Stanley. Je volgt als het ware de gedachtestroom van de sarcastische verteller Stanley die hard afrekent met de hele Nederlandse culturele wereld. Het verhaal draait voornamelijk om zijn hersenspinsels. Hij vertelt vanuit zijn perspectief over de film die hij heeft opgenomen met Sophia.
Een film met Sophia is een bijzonder vlot geschreven boek met een interessante inkijk in het maken van een film en alles wat daarbij komt kijken.
Synopsis
Een beroemde filmmaker, fin-de-carriere, raakt uitermate gefascineerd door een jonge actrice. Herman Koch haalt uit naar de filmwereld.