Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

De wereld, anders bekeken

8 september 2020

In 10 1/2 verhalen vertelt Julian Barnes over belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. In het eerste verhaal, bij voorbeeld, wordt het verhaal van de zondvloed verteld vanuit het standpunt van een verstekeling op de ark van Noah. In een ander verhaal is een 'godsdienstoorlog' een rechtszaak tegen de houtwormen die een preekstoel aangevreten hebben.

Dat lijkt allemaal onschuldig humoristisch - heel erg tongue-in-cheek - maar de beschrijving van de lotgevallen van de overlevenden van het vlot van de Medusa (van het schilderij van Géricault) is onthutsend. Het verhaal over de 'Achille Lauro' leest dan weer als een aflevering van 'Black Mirror' avant la lettre.

De Achille Lauro, het schip dat in 1985 door Palestijnse bevrijdingsstrijders gekaapt werd. Dat is misschien het zwakke punt: sommige verhalen zijn wat gedateerd. Ik kan me voorstellen dat, als Barnes vandaag een vervolg op dit boek uit 1989 zou schrijven, dat het dan niet over Tsjernobyl maar over klimaatrampen zou gaan, en in plaats van de Achille Lauro over 9/11, of over de aanslagen in Parijs of Brussel. Dat neemt niet weg dat dit briljante boek je doet nadenken over geschiedenis (en wie die geschiedenis schrijft).

Synopsis

Aan de hand van thema's uit heden en verleden worden de geschiedenis en de ontwikkeling van de mensheid op persoonlijke en speelse wijze weergegeven.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Een geschiedenis van de wereld in 10 1 /2 hoofdstuk
Titel:
Een geschiedenis van de wereld in 10 1 /2 hoofdstuk
Auteur:
Julian Barnes
# pagina's:
312 p. : ill.
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
ISBN:
90-295-0139-1
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips