Koen Van Bockstal
Leestip van Koen Van Bockstal
Een dag zonder boek is een kleurloze dag

Schoonheid die je de adem afsnijdt

19 februari 2020

Deze roman is gebaseerd op het leven en de passionele relatie tussen twee kunstenaressen Lucy Schwob en Suzanne Malherbe. In de wereld van de fotografie staan ze beter bekend onder hun zelfgekozen pseudoniemen Claude Cahun en Marcel Moore. Het boek is allesbehalve een geromantiseerde biografie, maar wel een beklijvende poging om beide vrouwen van binnenuit te begrijpen in hun tijd en milieu. Zo beland je in de surrealistische beweging in Parijs, pleeg je samen met hen literair verzet tegen de Nazi-bezetting op het eiland Jersey en beleef je hun liefde en vaak heftige emoties in alle toonaarden.

Het is zonder meer een boek dat onder je huid kruipt en nog heel lang blijft nazinderen en dat blijkt ook uit de grote waardering van collega auteurs als Philip Pullman, Andrea Wulf en Monica Ali. En hoewel Siri Hustvedt erom bekend staat erg spaarzaam te zijn met lof formuleert zij het zelf als volgt : 'Prose so sharp it glitters'.

Daar is geen woord van gelogen

Synopsis

Sleutelroman over de liefde tussen de Franse surrealistes Lucy Schwob (1894-1954, schrijfster en fotografe) en Suzanne Malherbe (1892-1972, illustrator, vormgeefster en fotografe).

Koen Van Bockstal
Leestip van Koen Van Bockstal
Een dag zonder boek is een kleurloze dag

Never anyone but you
Titel:
Never anyone but you
Auteur:
Rupert Thomson
# pagina's:
344 p. : ill.
Uitgeverij:
Corsair
ISBN:
9781472153500 (hardback)
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lesbische vrouwen Androgynie Rollenpatronen Kunstenaars Verzet ; Wereldoorlog II Kanaaleilanden ; Wereldoorlog II en meer
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips