Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Een absurde komedie met tragische ondertoon

12 september 2022

Tom Schockaert schreef voorheen hoofdzakelijk voor theater, onder zijn pseudoniem Eddy de Moor. Met zijn monoloog ‘Nora’, die hij ook zelf opvoerde, haalde hij in 2018 de selectie voor het Landjuweel: zowat de Oscars voor het amateurtheater in België. Dat de auteur uit Wetteren zich ooit aan een roman zou wagen, lag dan ook in de lijn der verwachtingen. (“Dat staat als een huis van prima beton!”) En wat een sterk en verrassend debuut zet Schockaert neer!

Het verhaal: Een man wordt stapelverliefd op een foto die hij zag op sociale media. Eva, een amateurmodel, woont ergens tussen Deurne en Antwerpen. Hij beslist haar te zoeken, te vinden en lief te hebben. Op zijn queeste naar die verre en vreemde stad ontmoet hij tal van 'rare mensen' en verzeilt hij in de meest 'bizarre situaties.’

Men zegt dat de openingszin van een roman zowat de belangrijkste is van het hele boek. En inderdaad, de eerste zin van Een onwaarschijnlijke Eva zet de toon voor de rest van de roman:

“Ik had de pet van Jan opgezet en getooid in de klederdracht van het klootjesvolk voelde ik me klaar.”

Tom Schockaert speelt met taal als geen ander, tot in het absurde toe. Zo verzint hij bijvoorbeeld talloze variaties op het spreekwoord “Dat staat als een paal boven water” zonder ooit de juiste vorm van het gezegde te citeren. Enkele voorbeelden? Van “Dat staat als een huis van prima beton” (pagina 8 bovenaan en vele pagina’s daarna) tot “Dat staat zoals de paal in mijn broek er bijna gaat van staan” (pagina 232). Absurd? Reken maar! Het hele verhaal, de personages die de hoofdpersoon onderweg ontmoet, de situaties waarin hij terechtkomt, het taalgebruik … allemaal lekker absurd en ongerijmd. Spielerei in het kwadraat!

En toch leidt het ergens naartoe. Naar de verrassende ontknoping in Hoofdstuk zero. Waar alle puzzelstukjes plots op hun plaats lijken te vallen.

Hoofdstuk zero?? Tja, what’s in a name. Zoek geen logica in de nummering van de hoofdstukken. Ik ben zo gek geweest de hoofdstukken die elkaar niet numeriek opvolgen, te gaan tellen … Hoofdstuk 28 bestaat blijkbaar niet, na hoofdstuk 16 volgt 16 bis en hoofdstuk 29 zou het hoogste zijn, samen met hoofdstuk zero zouden er dus in totaal 30 hoofdstukken moeten zijn? Zit hier een intentie achter? Een verklaring? Dat heeft allemaal geen belang, het jaagt blijkbaar enkel diegenen op de kast die er een samenhang, een logica in zoeken. De auteur/protagonist sleept je mee in zijn doldwaze queeste, zo lijkt het.

Wat ook leuk en telkens verrassend is, is de verwijzing naar songteksten. Een voorbeeld:

“Niet met deze jongen. Andere gewoonten hou ik erop na. De laatste twee frases zijn gepikt van de heer Van Het Groenewoud Raymond. Ik pik wel eens vaker. Maar nooit iets ergs, of iets dat vreselijk gemist zal worden.” (pagina 6)

Besluit

Tussen alle gekheid en absurditeit door, word je ook geconfronteerd met de kwetsbaarheid van zowel protagonist als antagonisten, hun onvervulde dromen en wensen, hun eenzaamheid en kleinmenselijkheid.

Het hoofdpersonage uit Een onwaarschijnlijke Eva neemt je mee op zijn “queeste” en laat je als ik-persoon in zijn hoofd en in zijn hart kijken. Hij toont zijn kwetsbare ik. Geen enkel gevoel, geen enkele gedachte wordt voor de lezer verborgen gehouden. En een mens denkt en voelt nogal eens wat! Gedachten springen van de hak op de tak. Soms denkt hij dingen die hij misschien niet luidop zou durven uitspreken … maar de lezer krijgt dit alles wel rauw en onversneden voorgeschoteld.

Sommigen zullen daarbij duimen en vingers aflikken. Anderen zullen er zich onbehaaglijk bij voelen. Dat staat als een huis van prima beton.

Synopsis

Een man wordt stapelverliefd op een foto die hij zag op sociale media. Eva, een amateurmodel, woont ergens tussen Deurne en Antwerpen. Hij beslist haar te zoeken, te vinden en lief te hebben. Op zijn queeste naar die verre en vreemde stad ontmoet hij tal van 'rare mensen' en verzeilt hij in de meest 'bizarre situaties.’

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Een onwaarschijnlijke Eva
Titel:
Een onwaarschijnlijke Eva
Auteur:
Tom Schockaert
# pagina's:
270 p.
Uitgeverij:
Het Punt
ISBN:
9789460796265
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips