Leestip van Wouter De Raes

El Negro en ik: Westermans persoonlijke confrontatie met het westerse koloniaal verleden

21 juni 2021

In 1983 zag Frank Westerman als 19-jarige student in een klein museum in de Spaanse gemeente Banyoles het opgezette lichaam van een Afrikaanse man.
Die toevallige maar confronterende ontmoeting zette hem aan het denken. Wat zegt de roof en de behandeling van deze man (ca. 1830) over de westerse mens en over hemzelf in het bijzonder?
Hij begint een jarenlange speurtocht naar het verleden van de man, die uiteindelijk na 170 jaar omzwervingen en veel internationale protesten in 2001 in Botswana zou herbegraven worden.
El Negro en ik
is een verzameling reisreportages over een tijdsspanne van meer dan 20 jaar in landen als Peru, Haïti, Zuid-Afrika, Sierra Leone, Spanje, Frankrijk... - als student, als ontwikkelingssamenwerker en als onderzoeksjournalist - met als rode draad kritische reflecties en notities over de erfenis van slavernij, kolonialisme, racisme en het nut (?) van ontwikkelingssamenwerking.
15 jaar voor Black Lives Matters en de doorbraak van dekoloniseringsbeweging in het westen kaartte dit werk deze kwesties al volop aan. In 2005 werd het baanbrekend, origineel en uitstekend geschreven en gecomponeerd boek bekroond met een Gouden Uil.
Maar het feit dat een witte man over dat onderwerp een boek schreef baarde ook toen al enig opzien, zeker in Zuid-Afrika. Westerman ondervond de gevoeligheid van het onderwerp en illustreerde die zelf met een passage In El Negro en ik met een reactie van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog op zijn voornemen om het boek te schrijven:
"Antjie Krog draagt een blouse met daarover een gilet. Ze zit kaarsrecht, anders zou ze niet boven het stuur uitzien. Dan zegt ze: 'Het feit alleen al dat jij als blanke een boek schrijft over El Negro.' Het is een halve zin. Of toch een hele? Ik vraag: 'Wat is er met dat feit?' "

Synopsis

Verslag van de zoektocht van de auteur naar de identiteit van 'El Negro', een opgezette zwarte man die jarenlang in een museum in Noord-Spanje tentoongesteld werd.

Leestip van Wouter De Raes

El Negro en ik
Titel:
El Negro en ik
Auteur:
Frank Westerman
# pagina's:
266 p. : ill.
Uitgeverij:
Querido Fosfor
ISBN:
9789021417271
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Culturele identiteit
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips