Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Alledaagse beslommeringen in kleurrijke aquarelprenten

27 juni 2021

Ergens waar je niet wil zijn van Brecht Evens is een ongewoon verhaal over ongewone relaties en de pijn van het zijn. Centraal staan Gert, nogal een grijze muis die niet vooruitkomt in het leven en die zich min of meer bij zijn status van loser heeft neergelegd, en zijn oude klasgenoot Robbie, een ladykiller die overal en steeds in het middelpunt van de belangstelling staat. Gert houdt een feestje in zijn appartement. Gesprek van de avond is de afwezige Robbie die liever in de discotheek rondhangt. Er gebeurt relatief weinig en Evens neemt ruim de tijd om zijn personages neer te zetten. Wat volgt is een melancholische bespiegeling van het leven vol herkenbare dialogen. Door de hoge herkenbaarheidsfactor is het boek hilarisch grappig, om op volgende momenten opeens bijna pijnlijk te zijn in haar observaties. Met weinig woorden weet Evens de juiste sfeer op te roepen op zo’n manier dat tekst en beeld naadloos in elkaar overgaan. Dialogen voelen echt en nooit kunstmatig aan. Hoewel het verhaal ergens een soort eenzaamheid uitstraalt, weet het de lezer ook met een positieve noot te raken.

De getalenteerde tekenaar én scenarist Brecht Evens weet de aandacht te trekken met zijn kleurrijke tekeningen. Prachtige kleuren spatten kronkelend van de bladzijden, met slechts één grijze constante: Gert, die in een existentiële crisis sukkelt. Elke pagina presenteert zich als een prachtig schilderijtje. Hulpmiddelen als tekstballonnen en kaders laat hij achterwege. Zijn pagina's zijn volledig uit kleur opgetrokken, want contourlijnen blijven afwezig. Af en toe werkt hij een achtergrond uit over een hele pagina en laat hij zijn personages er vrij in rondlopen. Zo wisselen sobere en drukke pagina's elkaar af. De cover van het album presenteert op een leuke wijze de naakte essentie van de opgelegde opgewondenheid van feestjes. Als je die cover iets schuiner houdt, verschijnen allerlei banale gesprekken

Ergens waar je niet wil zijn bult van de visuele ambitie, slaagt er ook in een knap verhaal te vertellen en blijft tegelijk leesbaar. Evens' spontane vertelstijl en zijn spetterende tekeningen maken deze graphic novel tot een unieke ervaring.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Ergens waar je niet wil zijn
Titel:
Ergens waar je niet wil zijn
Auteur:
Brecht Evens
# pagina's:
[176] p. : ill.
Uitgeverij:
Oogachtend
ISBN:
9789077549513
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Identiteit

Gerelateerde leestips