Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Verfrissend antwoord op de Great American Novel

14 juni 2021

Fleishman zit in de problemen is het aantrekkelijke debuut van de Amerikaanse auteur en journaliste Taffy Brodesser-Akner. De roman die bij eerste oogopslag voornamelijk de moderne huwelijksproblemen bij welgestelde Amerikanen centraal plaatst, is vooral een rijk boek, zowel in stijl, thematiek als feministische kritiek.

Op een dag, midden in de zomer van zijn tweede jeugd en seksuele emancipatie, zet de ex-vrouw van de 41-jarige hepatoloog Toby Fleishman zomaar hun twee kinderen bij hem af, om niet meer terug te komen. En dat terwijl hij net zo hard van zijn herwonnen vrijheid aan het genieten was. Terwijl Toby schippert tussen patiënten, ouderlijke plichten, Rachels verdwijning en zijn nieuwe, door datingapps ondersteunde seksuele populariteit, vindt hij troost in zijn brave verhaal van de versmade echtgenoot en zijn te ambitieuze echtgenote. Als Toby er echt achter wil komen wat er is gebeurd met Rachel en met hun huwelijk, moet hij leren dat hij misschien al vanaf het begin veel dingen verkeerd heeft gezien.

Brodesser-Akner zet Toby neer in een ironische setting, met Toby als de typische Joodse sukkel die maar geen grip op de dingen krijgt. Fleishman zit in de problemen wordt verteld vanuit het standpunt van diens oude vriendin Libby Epstein. Net als de auteur schrijft ze portretten van succesvolle mannen voor een druk gelezen blad. Zij brengt Toby’s verhaal in een mix van deernis, leedvermaak en empathie. In het begin van de roman is Libby amper aanwezig, doch drukt ze steeds meer haar stempel op het verhaal. Het is via Libby dat we uiteindelijk ook Rachels kijk op haar huwelijk met Toby en haar relatie met haar kinderen te horen krijgen, een heel ander verhaal dan het beeld dat we krijgen uit Toby’s relaas.

Het derde deel, waarin de auteur de traditionele huwelijksverhoudingen verkent en gespiegeld beschrijft, trekt de roman naar een hoger niveau. De wat potsierlijke avonturen van Toby in het eerste deel van deze moderne zedenschets komen daarmee in een ander licht te staan. Het perspectief is verplaatst naar Rachel en de roman wordt serieuzer van toon. Brodesser-Akner slaagt erin een geloofwaardig portret neer te zetten van een vrouw die er een carrière op na houdt, maar daarnaast ook een traditionele moederrol dient te vervullen.

Taffy Brodesser-Akner weet de stijl van de Great American Novel perfect te vatten, maar levert een hedendaagse, vrouwelijke en verfrissende kijk erop. In deze sociale satire neemt de debutante de bijna eindeloze ambitie en consumptiedrang van haar landgenoten en het patriarchale beeld van de eindelijk vrije gescheiden man op de korrel. Dit ongepolijst, rauw debuut verleidt meteen, allereerst door de ontwapenende stijl.

Synopsis

Als zijn ex-vrouw hun twee kinderen zonder overleg bij hem achterlaat en vervolgens niet terugkomt om hen op te halen en niet reageert op telefoontjes en berichtjes, begint een man, een joodse dokter, zich ongerust te maken.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Fleishman zit in de problemen
Titel:
Fleishman zit in de problemen
Auteur:
Taffy Brodesser-Akner
# pagina's:
399 p.
Genre:
Romans,
Satiren
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044643725
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huwelijk
Sfeer:
Bitterzoet

Gerelateerde leestips