Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

gelezen: Charles Dickens: Grote verwachtingen

4 augustus 2020

Ik heb Great expectations gelezen, de grote klassieker uit 1860-1861 van de Britse schrijver Charles Dickens. Het verscheen oorspronkelijk in afleveringen in zijn eigen tijdschrift All the Year Round.

Grote verwachtingen is het verhaal van de weesjongen Pip, die opgroeit bij zijn hardvochtige zuster op het arme platteland van het 19de-eeuwse Engeland, tot hij een mysterieus fortuin tot zijn beschikking krijgt. Hij verhuist naar de grootstad Londen om daar zijn 'grote verwachtingen' waar te maken.

Het verhaal is spannend, grappig en ontroerend, de opbouw indrukwekkend. Dickens is een meester in het beschrijven van locaties en landschappen. Hij maakt een schitterend contrast tussen het mooie, rustige platteland en de vuile, jachtige stad.

Maar het strafste aan dit boek zijn wellicht de personages: elke figuur is briljant bedacht en tot in de fijnste details beschreven. De oude juffrouw Havisham, de mooie Estella, Pips zus mevrouw Joe Gargery en haar zachtaardige man Joe, de hatelijke werkman Orlick, de zwerver Magwitch, de advocaat Jaggers. Elk personage is onvergetelijk. Het is een encyclopedie van menselijke zwakte, hoogmoed, kortzichtigheid en grootsheid.

Great expectations gaat over liefde, armoede en rijkdom, geluk en ongeluk en wordt beschouwd als een van de beste romans uit de wereldliteratuur. Ontleend in de bibliotheek.

https://wimoosterlinck.wordpre...

Synopsis

Tekening van de ontwikkelingsdrang van een jongeman die na een periode van snobisme en vervreemding van zijn milieu terugkeert naar de eenvoud van zijn afkomst.

Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

Grote verwachtingen
Titel:
Grote verwachtingen
Auteur:
Charles Dickens
# pagina's:
535 p.
Uitgeverij:
Veen klassiek
ISBN:
9789020411904
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klassentegenstellingen ; Groot-Brittannië ; 19de eeuw
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips