Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Marokkaanse meisjes aan de top!

29 september 2023

In Half leven, een generatieroman, neemt Aya ons mee naar het Marokko van de jaren vijftig, waar de stille Fatna misschien niet de luidste woorden heeft, maar wel de gave om je met kruiden en ingredi├źnten te betoveren zodat je voelt, proeft en ruikt hoe haar leven verkruimelt tot brokjes geluk, die je ontglippen als je niet oppast.

Het leven van Fatna is het lijvigste verhaal, waaraan de brieven van haar dochter aan een achtergelaten geliefde in Marokko en de schitterende essays van haar kleindochter aan vastgebreid worden. Kleindochter Shams (alter ego van Aya?) goochelt met woorden en doet dat meesterlijk met zinnen als: "Ze zegt dat mijn oma de helft van haar leven heeft geleefd en een heel leven van haar. Anderhalf. Ze gunt me een heel leven, zegt ze dan, doe er mee wat je wil, verpest het op je eigen creatieve, schattige manier."

Dit boek wil je niet wegleggen, maar gulzig lezen. Probeer je ondanks de smakelijke woorden toch te beheersen, en lees ingetogen, en verlekker je aan de kleurrijke beelden en zuurzoete verhalen. En onthoud de naam van deze beloftevolle jonge schrijfster, Aya Sabi, want zij gaat nog potten breken met haar literair lekkers!

Synopsis

Een Marrokaanse vrouw blikt terug op haar leven en de relaties met haar dochter en kleindochter.

Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Half leven
Titel:
Half leven
Auteur:
Aya Sabi
# pagina's:
309 p. : ill.
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789493168442
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen, Herinneringen, Marokko

Gerelateerde leestips