Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

Wat te doen met een boek dat niet gelezen wil worden? Openen natuurlijk!

1 mei 2022

WAARSCHUWING! STOP MET WAT JE DOET! WEET JE NIET DAT DIT BOEK NIET GELEZEN WIL WORDEN?

Dit humoristische prentenboek gaat over een boek dat niet gelezen wil worden. Het doet er dan ook alles aan om niet gelezen te worden. Want als dit boek wordt gelezen, kunnen er allerlei vreemde en magische dingen gebeuren… En dit boek is tegelijkertijd het boek dat de lezer in handen heeft. Een kakigroene kaft met vaal gouden tekst en illustraties die bijna onleesbaar zijn – met zulke amper leesbare letters leg je het boek toch meteen aan de kant? - trekt meteen de aandacht. Is dit een boek voor kinderen of eerder voor volwassenen? Een omgekeerde letter A en en letter R, de titel zelf, zinnen die expliciet vermelden “Laat dit boek maar met rust!” en “Maak niet open!”, en een hele resem woorden die je vragen om het boek zeker niet te openen, zorgen er juist voor dat je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt en … dat je het boek net wél wilt lezen. En dat is denk ik uiteindelijk wel het doel van het boek 😊

Als je het toch aangedurfd hebt om het boek te openen, krijg je van een volwassene de opdracht om het verhaal voor te lezen aan een kind dat niet in slaap kan vallen. Het boek blijft wel allerlei capriolen uithalen om niet gelezen te worden. Het probeert uit alle macht om met rust gelaten te worden. Er zijn aanvankelijk waarschuwingen aan de, volgens het boek, volwassen lezer en is de tekst soms onbegrijpelijk. Maar, het gaat nog verder. Zo verandert het boek in een stuur, duiken er onbestaande woorden op, verdwijnen er letters, veranderen alle R’en in een U, worden er woorden gehusseld, doet het alsof het een vogel is, krijgt het vleugels en vliegt weg, en moet je er als voorlezer op gaan liggen, probeert het zich te sluiten of te verbranden, en zo blijft het boek nog wel een tijdje doorgaan. Ook kan het gebeuren dat er zomaar een krokodil tevoorschijn komt, of is het een krakadil? Kortom, het probeert de lezer bloot te stellen aan allerlei onheil. Acties genoeg om heerlijk interactief aan de slag te gaan.

De knappe vormgeving, alle tekst en illustraties zijn gedrukt in de kleuren donkerroze en blauwgroen, de fijne illustraties, de veranderende lettertypes, de opdrachten, de humor… het draagt allemaal bij tot een absoluut leuk en verzorgd geheel. Op creatieve wijze is het verhaal wisselend vormgegeven. Zo is de tekst steeds kleiner geprint of juist groter terwijl op andere pagina’s de tekst in een vierkant staat. Het taalgebruik is helder, maar wordt onleesbaar door opzettelijke spelfouten, verwisselde letters en gaten in de tekst. De gedetailleerde illustraties dragen bij aan de humor. Er komt zelfs een foto van een konijn in voor dat niets met het verhaal te maken heeft, zoals de tekst zelf ook aangeeft.

Synopsis

Dit boek wil absoluut niet gelezen worden. Als je vader of moeder dat toch doet, maakt het boek zichzelf onleesbaar. Het maakt alle letters klein, of gooit ze door elkaar. Of het boek krijgt vleugels en vliegt weg als je het niet goed vasthoudt. Prentvertelling met ouderwets aandoende illustraties en interactieve, humoristische tekst. Vanaf ca. 5 jaar.

Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

Het boek dat niet gelezen wil worden
Titel:
Het boek dat niet gelezen wil worden
Auteur:
David Sundin
# pagina's:
[36] p. : ill.
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000378951
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Slapen gaan, Taal, Boeken
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk,
Vrolijk

Gerelateerde leestips