21.4.21/3: bossen versus muren.
Her laatste wat boeken over klimaatverandering en de ecosysteem-crisis zijn, is opbeurend.
En dat is ook wat Jelmer Mommers beseft wanneer hij je in het eerste deel 'Wat is er mis?' met de harde feiten om de oren slaat. In klare taal maakt hij duidelijk waar het fout ging, wat er aan de hand is. Toch spoort hij je aan om vol te houden, niet je rug te keren, niet te wanhopen.
Maar als hij bij het volgende deel zich de vraag stelt, 'Waar gaat het heen?`, dan vrees je de apocalyps. En hierin schuilt de kracht van dit boek. Jelmer Mommers weigert doem te denken. Want het is nog (net) niet te laat. De tijd dringt, maar een hoopvol verhaal is nog altijd mogelijk. Een nieuw verhaal, een great turn is waar we moeten naar streven.
'Wat kunnen we doen?' is dan ook de laatste vraag, het laatste deel van dit boek. Wachten totdat de technologie de problemen voor ons oplost, is naïef en crimineel. Jelmer Mommers'voorstellen zijn concreet en genuanceerd, haalbaar en betrokken, ze streven naar een betere toekomst voor iedereen, een nieuw verhaal waar de mens zijn plaats kent in het groter geheel.
Als we nu samen reageren, samen de juiste beslissingen stimuleren, samen veranderen in denken en handelen, dan kunnen we samen wel degelijk iets doen, een nieuw verhaal vertellen, zodat we later niet moeten uitleggen waarom we het verpest hebben.
"Dit klimaatboek is niet alleen geweldig geschreven, het schetst ook een toekomst waar je bij wilt horen. Inspirerend!" (Philip Huff)
"Het eerste boek over het klimaat dat je niet het gevoel geeft dat het te laat is. We kunnen iets doen, laat dit heerlijk vlot geschreven boek zien." (Jill Peeters)
Synopsis
Analyse van de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering en de manieren waarop we daar iets aan kunnen doen.