Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Insomnia: een sterke psychologische thriller

11 januari 2021

Jilliane Hoffman was werkzaam als assistent van de Staatsprocureur in Miami. Deze functie heeft zij tot 1996 bekleed en daarna was zij tot 2001 regionaal adviseur bij de Florida Department of Law Enforcement (FDLE). Ook stond ze de FBI bij in talloze misdaadonderzoeken. Deze ervaringen heeft zij meegenomen in haar latere carrière als schrijfster.

Met Insomnia heeft Jilliane Hoffman haar zevende thriller geschreven, haar tweede boek met Special Agent Bobby Dees van het Federal Department of Law Enforcement. Het eerste deel Doodsangst met Bobby Dees in de hoofdrol was nooit bedoeld als het begin van een serie maar als een standalone boek. Immers Hoffman was ooit al begonnen met een serie met C.J. Townsend in de hoofdrol.

Hoffman begint Insomnia met een proloog die meteen een onheilspellende sfeer creëert. Deze sfeer is kenmerkend voor al haar boeken. Lugubere details worden afgewisseld met een fijne dosis spanning. Er is niet alleen deze constante spanningsboog, ook de karakters worden mooi uitgediept. Hoffman schrijft het verhaal vanuit verschillende standpunten, die van het slachtoffer, van de politie, maar ook van de dader. Hoffman heeft een schrijfstijl die heel vlot leest.

Dat Jilliane Hoffman een begenadigd verteller is, is na Insomnia wel duidelijk. Ook heeft ze een brede kennis van zaken. Maar ze had blijkbaar moeite om te stoppen op het hoogtepunt in het boek. Wanneer de lezer denkt bij de climax te zijn aangekomen en dat de zaak is opgelost, trapt de schrijfster in een valkuil: ze geeft een verdere draai aan het verhaal die voor mij overbodig was. Hier maakt Hoffman volgens mij een uitglijder. Deze toevoeging draagt weinig aan het verhaal bij en maakt het zeker niet sterker. Maar misschien zullen andere lezers dit net wél geslaagd vinden.

Met Insomnia heeft Hoffman toch wel een sterke psychologische thriller geschreven. De details en onderzoeksmethoden kloppen allemaal, waardoor het verhaal in zijn totaliteit geloofwaardig blijft. Het laat zien dat Hoffman zich kan meten aan auteurs als Karin Slaughter en Jo Nesbø.

Synopsis

Als een jonge vrouw verward en bebloed wordt gevonden, denkt de politie dat zij aan de seriemoordenaar 'Handyman' is ontsnapt.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Insomnia
Titel:
Insomnia
Auteur:
Jilliane Hoffman
# pagina's:
383 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
De Fontein
ISBN:
9789026144455
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Hard,
Tragisch

Gerelateerde leestips