Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Een heldere kijk op ons complexe brein

19 mei 2020

Heb jij jezelf ooit al eens afgevraagd waarom je blijft worstelen met bepaalde (slechte) gewoontes? Last van concentratieproblemen, lusteloosheid of algemene emotieregulatie? Vraag jij je ook soms af of mindfulness en meditatie eigenlijk wel nuttig en wetenschappelijk verklaarbaar zijn? Dan is Je brein de baas voor jou een absolute aanrader! Het is misschien zelfs een boek dat je kijk op het leven voor eeuwig zal veranderen.

In dit boek neemt de Nederlandse docent cognitieve neuropsychiatrie André Aleman de lezer mee op pad doorheen de vele rare kronkels van ons brein. Hij focust zich hierbij op de eeuwenoude vraag of de mens handelt uit vrije wil. Aleman contesteert de gangbare hypothese van vele wetenschappers dat mensen ‘slaaf’ zijn van de onbewuste processen in hun brein. De auteur maakt aan de hand van de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap duidelijk dat wat je doet en wie je bent... eigenlijk veel te maken heeft met wat je denkt en wilt.

Aleman ontkent niet dat onbewuste processen een belangrijke rol spelen in ons dagelijks functioneren. Hij toont echter aan dat we ons eigen denken en doen bewust kunnen beïnvloeden om die onbewuste processen in goede banen te leiden. Dit kunnen we o.m. doen door bepaalde technieken zoals mindfulness en meditatie te hanteren. Over deze zogenaamde ‘maatschappelijke hypes’ geeft hij duidelijke informatie, wars van enige zweverigheid.

Je brein de baas is een erg verhelderend en inspirerend boek. Het bevat zeer concrete en sterk wetenschappelijk gefundeerde informatie die de lezer kan verlichten over vele cruciale aspecten van het leven. Hoewel Aleman met dit boek erg complexe thema’s aankaart, weet hij deze op een heldere en toegankelijke wijze tot de lezer te brengen. Een absolute aanrader voor al diegenen die meer zelfkennis willen ontwikkelen.

Synopsis: Sterk wetenschappelijk gefundeerd, maar erg toegankelijk boek over de rol van bewuste en onbewuste processen in ons brein.

Synopsis

Uitvoerig essay waarin aangetoond wordt dat het bewuste een rol speelt bij onze hersenactiviteit en dat wij daardoor meer zijn dan ons brein.

Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Je brein de baas : over de rol van bewust denken
Titel:
Je brein de baas : over de rol van bewust denken
Auteur:
André Aleman
# pagina's:
222 p. : ill.
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789045026978
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Denken

Gerelateerde leestips