Leestip van Brigitte Puissant
Ze zijn als vrienden op mijn weg

Verrassende kijk op de historische Jezus

30 maart 2020

Verrassend hoe een Japanse schrijver het verhaal van Jezus neerzet. Shusaku bezit heel wat bijbelkennis en heeft veel theologische interpretaties uit het Westen bestudeerd.
Het perspectief van zijn boek is boeiend. Volgens Shusaku werd Jezus niet begrepen door zijn entourage. Zowel zijn leerlingen als zijn tegenstanders zagen in hem de voortzetting van de figuur van Johannes De Doper. Johannes De Doper was een Zeloot volgens Shusako, en dus verzetstrijder. Zijn boodschap was donker en beangstigend.

Jezus daarentegen bracht vreugde en innerlijke bevrijding. Hij wou geen macht maar eeuwig gezel zijn van de meest kwetsbaren. Zijn beroep als timmerman in Nazareth zou hierin ook een rol spelen.

Ik heb wel bedenkingen bij een paar interpretaties: het volk zou zich afgekeerd hebben van Jezus na de bergrede, en het Laatste Avondmaal zou in werkelijkheid verlopen zijn tussen een massa volk?? Ik heb al heel wat bijbelleerhuizen bijgewoond, maar voor deze lezing zie ik weinig aanknopingspunten.
Endo spreekt niet over de rol van de vrouwen in de bijbel en dat is toch wel een fundamentele blinde vlek!

Een boeiend boek voor gelovigen en niet gelovigen. Zeker nu we de Paastijd naderen.

Fictie of non-fictie? Het is een opnieuw verhalen en hineininterpreteren van het leven van Jezus. Het evangelie is een verhaal, gestoeld op enkele betrouwbare bronnen, dit boek dus ook. Fictie dus, beslis ik.

Synopsis

Biografie van Jezus van Nazareth, gebaseerd op de evangeliën, door de Japanse schrijver (1923-1996) met een christelijke achtergrond.

Leestip van Brigitte Puissant
Ze zijn als vrienden op mijn weg

Jezus : het verhaal van een leven
Titel:
Jezus : het verhaal van een leven
Auteur:
Shusaku Endo
# pagina's:
218 p.
Uitgeverij:
Kok
ISBN:
9789043530217
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips