Knalhard
Na de Tweede Wereldoorlog keert een Hongaarse man terug naar huis. Zijn buurman herkent hem. Hij heeft tijdens de oorlog op het huis gelet, zegt hij, en zal nu ook wel voor hem zorgen. Tot de man weer wat bij zijn positieven is.
De man neemt zijn intrek in het leeggeplunderde huis, maar toont weinig haast met het terug oppikken van zijn leven. De buurman en zijn vrouw brengen hem regelmatig wat te eten en na een tijdje verhuurt de buurman de vrijstaande kamers in het huis aan enkele ‘neven’. Nog wat later installeert hij er ook een drukpers voor een anticommunistische verzetsbeweging. De man blijft er lethargisch onder en verliest alle besef van tijd.
Maar het rumoer van de Hongaarse Opstand in 1956 en het beeld van Russische tanks in de straten wekken de herinneringen aan de oorlogsperiode. In Auschwitz was de man als gevangene tewerkgesteld in Kanada, de barak in Auschwitz waar de spullen van de gevangenen werden opgeslagen. Alle geloof in de mensheid is hij sindsdien verloren.
Kanada van de Spaanse schrijver Juan Gómez Bárcena is een heftig en confronterend boek dat erg diep onder de huid kruipt.