Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De oorlogsjaren van Yvonne Keuls

12 april 2021

In Koningin van de nacht beschrijft Yvonne Keuls eigenlijk haar jeugd gedurende de Tweede Wereldoorlog. Acht jaar was ze toen de oorlog begon en dertien toen hij eindigde. Yvonne Keuls droeg het verhaal over het onderduiken en de zelfmoord van haar joodse vader, een begaafd pianist, in de Tweede Wereldoorlog haar hele leven met zich mee.

In 1988 vroeg de Bijenkorf Keuls om hun jaarlijkse boekenweekgeschenk te schrijven. De auteur was al enige tijd bezig aantekeningen te maken voor een nieuwe roman die over haar jeugd in de Tweede Wereldoorlog zou gaan. Zo kwam ze ertoe om een specifiek gedeelte van haar aantekeningen uit te lichten en te gebruiken voor de novelle, Daniël Maandag. In 2013 verscheen de roman Koningin van de Nacht die Keuls in oorsprong in 1988 had willen schrijven. Zij koos bewust de novelle als uitgangspunt, omdat ze altijd het gevoel heeft gehad dat ze met het schrijven van die novelle een romangegeven had verkwanseld.

Koningin van de nacht is geen autobiografische roman, maar bevat wel veel autobiografische gegevens. Het is het verhaal van een half joods gezin tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. De roman draait opnieuw om Daniël Maandag. De jaren ’40-’45 van de vorige eeuw worden door de ogen van dezelfde dromerige en fantasierijke jongen, nu onder de naam Daan, gezien.

'De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn joodse vader Daniël is een begaafd pianist en zijn vioolspelende zus gaat zelfs door voor een wonderkind. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil.'

Keuls voert de lezers aan de hand van de zevenjarige Daan langs de oorlogsjaren en de steeds moeilijkere positie waarin zijn gezien komt te staan. Keuls is een echte verhalenvertelster, iemand die de gebeurtenissen beheerst laat ontvouwen. Met een bewust naïeve verteltrant brengt ze de gruwelen steeds dichterbij, terwijl Daan gedwongen wordt tot volwassenheid. De roman beschrijft het reilen en zeilen van het gezin Maandag in Den Haag in die oorlogsjaren: de schaarste, het wantrouwen en de naïviteit, de NSB, de deportaties en de pogingen om er aan te ontkomen, de razzia’s en de hongerwinter. In de roman zit weinig oorlogsgeweld, maar des te meer psychisch leed.

Koningin van de nacht is een prachtige roman over een gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog, een ontroerend verhaal over volwassen worden, over vriendschap en de relatie tussen vader en zoon en tussen musicus en instrument.

Synopsis

Een half-joods gezin in Den Haag probeert de Tweede Wereldoorlog te overleven.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Koningin van de nacht
Titel:
Koningin van de nacht
Auteur:
Yvonne Keuls
# pagina's:
271 p.
Uitgeverij:
Anthos
ISBN:
9789041424891
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; Wereldoorlog II
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips