Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De madeleines van Proust

16 maart 2020

De madeleines van Proust,
de oliebollen uit De avonden,
de koninginnensoep uit Pride and Prejudice,
de kerstpudding uit A Christmas Carol
en veel meer gerechten uit de wereldliteratuur.

Rasvertellers als Laura Esquivel, Karen Blixen en Isabel Allende schrijven meeslepend over eten en koken. Heel wat literaire werken geven koken, tafelscènes en eetrituelen een belangrijke rol. In Rode rozen en tortilla’s (1989) van Laura Esquivel staat de relatie tussen koken en liefde centraal. De combinatie van een liefdesverhaal met een aantal prikkelende recepten sloeg aan en de culinaire roman werd een enorme bestseller. Karen Blixen publiceerde onder het pseudoniem Isak Dinesen al in 1958 Babettes feest, een heerlijk verhaal over tafelen, genieten en verbondenheid. Met Afrodite (1997) schreef Isabel Allende een lees- en kookboek over de zin en onzin van afrodisiaca, erotisch koken en de kracht van de liefde. Al lezende krijg je vaak veel lekkers voorgeschoteld. Maar hoe smaken die iconische gerechten? Het Literair kookboek bundelt gerechten uit 44 literaire werken met recepten om zelf klaar te maken.

Van de cupcakes met pepermunt van Jonathan Franzen tot het kalfsblanket van Emile Zola, van de kaastaart uit Max Havelaar tot de curry uit Het dagboek van Bridget Jones, allemaal komen ze uit de literatuur. Gerechten uit klassiekers zoals Anna Karenina, Pride and Prejudice en Eline Vere krijgen vorm in dit boek. Ook de echte Vlaamse keuken wordt niet vergeten: van de paling in ‘t groen van Louis Paul Boon tot de karnemelkpap uit Het gezin van Paemel. Zoetekauwen vinden hun gading in sprookjes en kinderboeken en kunnen smullen van de high tea uit Alice in Wonderland, de bosbessentaart met slagroom uit Sjakie en de chocoladefabriek of het peperkoekenhuisje uit Hans en Grietje. De recepten zijn net zo afwisselend als de boeken waar ze uit komen.

Ieder gerecht wordt uitgebreid besproken met een synopsis van het literaire werk, de betreffende culinaire scène, de opsomming van een aantal weetjes en het recept zelf. Door de afbeeldingen van auteurs, covers en gerechten is dit Literair kookboek een boek om van te genieten en om te watertanden. En nu koken maar!

Synopsis

Keuze uit culinaire passages uit ruim veertig romans en toneelstukken met recept.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Literair kookboek
Titel:
Literair kookboek
Auteur:
Sven De Potter
# pagina's:
191 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789089313096
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gerechten
Sfeer:
Troostend

Gerelateerde leestips