Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

Uitgelezen voor het Lam Gods

6 mei 2023

Hier is een boek dat mij heeft doen smelten. Ik heb Margriete gelezen, een roman van de Gentse schrijfster Kathleen Vereecken. Het boek speelt zich af in het middeleeuwse Gent, hoofdpersoon is de zus van de gebroeders Van Eyck. In het verhaal helpt Margriete om het monumentale Lam Gods te schilderen.

De schrijfster neemt ons mee naar Gent, 15de eeuw, waar Margriete aankomt samen met haar broer. Edelman Joos Vijd en zijn vrouw Lysbette nemen hen in huis. Als vrijdenkende jonge vrouw in een gesloten traditionele katholieke wereld, zoekt Margriete haar weg in de nieuwe stad. Net als haar broers houdt ze van tekenen en schilderen, ze vindt het verschrikkelijk om te moeten zitten borduren en roddelen met de andere vrouwen.

Doorheen het verhaal maken we kennis met het ongelukkige hoertje Mayken, met de weduwe Cateline en haar gehandicapte zoon, met het koninklijk hof van Filips de Goede. De scènes waarin Margriete of haar broers als eerbetoon bekende gezichten stilletjes in het Lam Gods schilderen, zijn bijzonder ontroerend. En we zien hoe Margrietes prestaties en invloed als vrouw tot het bittere einde ondergesneeuwd blijven door wat de mannen gedaan hebben. Lees: tot vandaag.

Margriete is een rijke en zeer geslaagde historische roman waarin de rol van de vrouw centraal staat. Hij geeft bovendien een heerlijke inkijk in het oog voor detail en het titanenwerk dat in een meesterwerk als het Lam Gods is gekropen. Je krijgt tijdens het lezen de hele tijd zin om het veelluik te gaan bekijken, en dat heb ik ook gedaan. Ik ben naar de Sint-Baafskathedraal in Gent getrokken, om de laatste bladzijden van het boek te lezen terwijl ik voor het Lam Gods stond.

Margriete is mooi, meeslepend en ontroerend. Het boek heeft mij bedwelmd en verrukt. Grote aanrader.

Volledig leesverslag: https://wimoosterlinck.wpcomst...

Synopsis

Een jonge vrouw komt in het middeleeuwse Gent terecht, waar ze voor een ingrijpende keuze komt te staan: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.

Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

Margriete : roman
Titel:
Margriete : roman
Auteur:
Kathleen Vereecken
# pagina's:
256 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044546927
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gent ; middeleeuwen, Vrouwen ; middeleeuwen

Gerelateerde leestips