Maatschappijkritisch liefdesverhaal
Schrijfster Silvia Avallone (1984) is opgegroeid in het verkruimelde Italië, het land dat Silvio Berlusconi onder zijn hebzuchtige klauwen verstikt heeft. In 2011 werd haar debuut Staal een bestseller: een rauwe onthulling van de ommekant van de Toscaanse idylle. Ook in haar tweede boek Marina Bellezza beschrijft ze de puinhopen na twintig jaar Berlusconi.
Het werd een sociaal bewogen roman die een genadeloos beeld schetst van de crisistijd in Italië, meer bepaald in de vallei van de Cervo anno 2012: een verzameling troosteloze dorpjes, leeggebloed na de instorting van de economie in Noord-Piëmont.
Andrea, een burgemeesterszoon van 27, en Marina, de 22-jarige dochter van een alleenstaande alcoholiste, ontmoeten elkaar terug drie jaar nadat hun relatie spaak liep. Marina is een beeldschone en talentvolle zangeres. Ze groeide op met een kwetsbare moeder en een afwezige vader naar wiens genegenheid ze altijd bleef hunkeren. De passie tussen Andrea en Marina laait terug op, maar niet zonder complicaties. Marina hoopt het platteland achter zich te laten en wil naar Milaan (en verder) om succes te boeken als zangeres. Andrea droomt van de tegenovergestelde weg, hij wil zijn geboortestreek in ere herstellen en - zoals wijlen zijn opa - in de bergen vee hoeden en kaas maken.
Het liefdesverhaal is soms aan de langdradige kant en dit haalt nu en dan het tempo uit het verhaal. Maar dit is dan ook slechts de kapstok waarover het realistische en droevige verhaal wordt gedrapeerd van de instorting van de Italiaanse economie.
Synopsis
Een jongen en een meisje in Piëmont, een regio in het noordwesten van Italië, hebben als pubers een liefdesrelatie, maar groeien later uit elkaar.