Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Een jaar lang slapen: vervreemding van de realiteit

2 maart 2020

Het naamloze hoofdpersonage van Mijn jaar van rust en kalmte neemt zich voor een jaar te slapen. Ze wil vergeten wie ze is en een nieuwe start maken. Ottessa Moshfegh voert in deze cyclische roman een herkenbaar hoofdpersonage op; een zoekende twintiger. Dit boek is een verontrustende schets van onze tijd. In een maatschappij van druk druk druk en vlug vlug vlug is het niet vreemd dat mensen op zoek gaan naar een pauzeknop.

Het ik-personage van Ottessa Moshfegh probeert een jaar van haar leven slapend door te brengen. Willen we niet allemaal eens een jaartje vrij hebben? Een jaar doorgebracht onder de invloed van een waanzinnige combinatie van drugs toont aan dat vervreemding soms noodzakelijk is. Het boek is zwartgallig, maar ook ontzettend grappig. In thematiek is deze roman ontzettend herkenbaar, al durft de auteur ook de duistere kanten van het leven te tonen. Mijn eerste kennismaking met Ottessa Moshfegh smaakt absoluut naar meer. Haar taalgebruik is fenomenaal, wat het boek grappig en somber tegelijkertijd maakt. Deze schrijfster zou zo maar eens een plekje op mijn lijst van favoriete auteurs kunnen bemachtigen.

Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be.

Synopsis

Als een jonge vrouw wordt ontslagen door de galerie in New York waar ze werkt, besluit ze om een jaar thuis te blijven en zo haar leven weer op orde te brengen.

Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Mijn jaar van rust en kalmte : roman
Titel:
Mijn jaar van rust en kalmte : roman
Auteur:
Ottessa Moshfegh
# pagina's:
237 p.
Uitgeverij:
Hollands Diep
ISBN:
9789048846047
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Eenzaamheid

Gerelateerde leestips