Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

(H)eerlijk ontroerend

9 april 2022

Wanneer een predikant uit de abdij van Tongerlo in 1967 komt preken in Oostende, ontmoet hij er een zuster die werkt als lerares godsdienst. Ze vraagt hem om voor haar leerlingen in de klas te spreken. De twee blijven elkaar nadien schrijven, onschuldig eerst. Maar hun vriendschap wordt verliefdheid. VRT-journalist Koen Wauters tekent in dit boek het bijzondere liefdesverhaal van zijn ouders op.

In de humaniora kreeg ik les van een man die “zijn kap over de haag had gegooid” omwille van zijn liefde voor een vrouw. Daar werd toen nogal lacherig over gedaan. Maar ook bij die man zal dat een wel overdachte, zware en moeilijke beslissing zijn geweest.

Bij de ouders van Koen Wauters was dit een verhaal vol twijfels en onzekerheden, het aftasten van de grenzen van hun roeping en van hun vrijheid, het kampen met een niet te stoppen vriendschap die eerst tot verliefdheid en later tot liefde uitgroeide.

Wauters kreeg de briefwisseling in handen die zijn ouders vanaf hun eerste ontmoeting tot aan hun huwelijk voerden en waaruit blijkt dat ze in geen geval over één nacht ijs zijn gegaan. Deze brieven worden in het boek afgewisseld met het verhaal van enerzijds de moeder, anderzijds de vader – gebaseerd op interviews en gesprekken die de auteur met zijn ouders voerde. Ontwapenend eerlijk.

Het boek schetst ook een beeld van wat zich achter de muren van kloosters afspeelde in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. An, de moeder van Koen Wauters, vertelt het schrijnende verhaal van één van haar zussen die ook in het klooster was ingetreden en die op een bepaald moment door haar orde werd verbannen. Het geeft een realistisch beeld van de evolutie die de Kerk in die tijd doormaakte. De ouders van Koen Wauters verwachtten destijds (na het Tweede Vaticaans Concilie) dat het celibaat wel snel zou worden afgeschaft en dat daardoor hun “probleem” zou worden opgelost. Vijftig jaar later bestaat het celibaat nog steeds …

Voor An is er een enorm hiaat tussen het geloof en de Kerk. Eigenlijk was haar beslissing om uit te treden reeds genomen nog vóór zij Herman ontmoette, vooral door wat haar zus overkwam. Voor Herman had het uittreden nog grotere consequenties omdat hij daardoor ook zijn job en zijn status verloor.

In het radioprogramma “De Madammen” (radio 2) vertelde de moeder van Koen Wauters dat zij en haar man er aanvankelijk wel een dubbel gevoel bij hadden dat hun liefdesleven in een boek te lezen staat, maar dat dit gevoel snel overging in fierheid omdat hun zoon dit leven de moeite waard vond om er een boek over te schrijven.

Een ontroerend boek, heerlijk om te lezen.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Mijn vader was priester, mijn moeder non
Titel:
Mijn vader was priester, mijn moeder non
Auteur:
Koen Wauters
# pagina's:
243 p.
Uitgeverij:
Pelckmans
ISBN:
9789463832427
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kloosterleven, Rooms-Katholieke kerk ; Vlaanderen, Celibaat, Liefde

Gerelateerde leestips