Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Oorlogsverhaal met een gouden randje

21 januari 2023

Els Beerten behaalde met dit boek de longlist van de Boon Kinder-en Jeugdliteratuur Prijs 2023. Ze grossiert in eenvoud in dit weergaloze boek. Met zinnen die zinderen, en onderhuids knetteren.

Het levensverhaal van de optimist Fredo Santoro meandert in de roerige oorlogsjaren tussen Noord- Italië, Liverpool, Zuid-Italië naar... waar het leven hem brengt. Als eeuwige vreemdeling krijgt hij het hard te verduren, maar Fredo buigt niet. Hooguit een barstje in zijn zachte ziel.
Wanneer de kleine Vittorio zijn pad kruist, ontstaat er een connectie tussen deze twee: zielsverwantschap, herkenning. Even wennen wanneer Beerten het perspectief plots wisselt, maar toch klopt het helemaal in de verhaalopbouw.
Els Beerten verloor zelf haar man tijdens het schrijven aan dit boek. In de @degvpodcast vertelt deze gepassioneerde vrouw vol warmte over Italianen, Limburg, verdwalen en zoeken.
Met de soundtrack "We'll meet again" van Vera Lynn in mijn achterhoofd scheur ik me los uit dit aangrijpende verhaal.

Synopsis

Een jongen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland van zijn vader gescheiden vanwege hun Italiaanse afkomst. Vanaf 15 jaar.

Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

De rest van ons leven
Titel:
De rest van ons leven
Auteur:
Els Beerten
# pagina's:
303 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045127361
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog II

Gerelateerde leestips